SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V prometni nesreči umrl Jörg Haider

4

termometer

V sobotnih zgodnjih jutranjih urah se je v prometni nesreči smrtno ponesrečil vodja Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) in deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider.

Po poročanju policije naj bi po prehitevanju izgubil oblast nad službenim vozilom znamke VW Phaeton, to pa se je nato večkrat prevrnilo. 58-letni politik, znan po skrajnih desničarskih nazorih, je zaradi hudih poškodb glave in prsnega koša umrl na poti v celovško bolnišnico. Haider se je vračal domov s prireditve v Celovcu, v vozilu pa je bil sam. Nesreča se je zgodila ob 1.30. uri na Roški cesti v bližini Celovca, takoj zatem, ko je Haider prehitel drugo vozilo, katerega voznica naj bi tudi poklicala policijo.

Vzrok nesreče bo pokazala tehnična preiskava Vzrok nesreče, ki je pretresla Avstrijo, še ni znan. Ugotovili naj bi ga s tehnično preiskavo avtomobila, ki naj bi bila po navedbah direktorja celovške policijske uprave Ernsta Friessnegger zaključena danes popoldne.

Trčil v betonski steber in se večkrat prevrnil Friessnegger je na današnji novinarski konferenci v Celovcu pojasnil, da je Haider na obrobju Celovca na cesti Celovec-Ljubelj prehiteval na odseku, ki ima dva pasova. Ko je s prehitevalnega zapeljal nazaj na vozni pas, je njegovo vozilo začelo zanašati. Kasneje je trčil v betonski steber v ograji ob cesti, nato pa se je avtomobil večkrat prevrnil.

Haider peljal več kot 70 kilometrov na uro? Kako hitro je Haider vozil v času nesreče, za zdaj ni znano. Po prvih ocenah policistov je najverjetneje peljal precej več kot 70 kilometrov na uro, kolikor je dovoljeno na odseku, kjer se je zgodila nesreča.

Haider je utrpel hude poškodbe Direktor celovške bolnišnice Thomas Koperna pa je na novinarski konferenci pojasnil, kakšne poškodbe je koroški deželni glavar utrpel v nesreči. Kot je dejal, je bil Haider ob prihodu dežurne zdravnice na kraj nesreče pripet z varnostnim pasom in je imel zelo hude poškodbe glave in prsnega koša, levo roko pa mu je skoraj odtrgalo. Najverjetneje je imel tudi zlomljeno hrbtenico. Ker je obstajala zelo majhna možnost, da bo nesrečo preživel, so ga peljali v bolnišnico v Celovcu, a je že na poti podlegel poškodbam.

Konec tedna je Haider načrtoval veliko zabavo ob 90. rojstnem dnevu svoje matere. Za seboj je zapustil ženo in dve odrasli hčeri.

Provokativni politik Haider je bil v političnem življenju v Avstriji dejaven več kot 30 let. Njegova politična kariera se je začela leta 1977 v FPÖ, ki jo je vodil od leta 1986. FPÖ je leta 2000 sestavljala vladno koalicijo skupaj s krščanskimi demokrati Wolfganga Schüssla. To je v Evropi sprožilo plaz kritik, zaradi katerih se je moral Haider umakniti. Leta 2005 je ustanovil novo stranko, BZÖ, ki je na letošnjih parlamentarnih volitvah 28. septembra dosegla precejšen uspeh in osvojila 21 sedežev v 183-članskem parlamentu.

Haider je bil tudi dolga leta deželni glavar avstrijske Koroške. Na položaj je bil nazadnje ponovno izvoljen leta 2004. Po njegovi smrti ga bo na položaju začasno zamenjal njegov namestnik Gerhard Dörfler, ki je danes ocenil, da je s Haiderjevo smrtjo "na Koroškem padlo sonce z neba". Politični analitiki poudarjajo, da je Haider na avstrijsko politično sceno pripeljal tretjo politično silo ob socialdemokratih in ljudski stranki.

Avstrijski politični vrh pretresen ob smrti Haiderja Avstrijski politiki so ob smrti koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja, ki je zgodaj davi umrl v prometni nesreči nedaleč od Celovca, danes izrazili pretresenost in poudarili, da je pustil pečat na političnem življenju v Avstriji.

"Za nas je ta nesrečen dogodek kot konec sveta," je dejal tajnik Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije, Stefan Petzner.

Fischer in Gusenbauer: Bil je zelo nadarjen politik Avstrijski predsednik Heinz Fischer je Haiderjevo smrt označil za tragedijo, Haiderjevi družini pa je izrekel globoko sožalje. Kot je dodal, je bil Haider zelo nadarjen in sposoben politik, ki je s svojim delovanjem na eni strani sprožil navdušenje, na drugi pa ostre kritike.

Po navedbah kanclerja Alfreda Gusenbauerja je Haider močno vplival na politično življenje v Avstriji in bil velik politik. Dejal je še, da je bil Haider zelo nadarjen politik, čeprav, kot je omenil, "ni bil nesporen".

Prammerjeva pozvala k spoštovanju do soljudi Tudi predsednica avstrijskega parlamenta Barbara Prammer je priznala, da je Haider v zadnjih desetletjih močno zaznamoval avstrijsko politiko. "Haiderjeva smrt bi morala spomniti vse politike, da bi morali ob ostrih političnih nesoglasjih vedno ohraniti spoštovanje do soljudi," je Prammerjeva še zapisala v današnjem sporočilu za javnost.

Faymann: Bil je izjemen politik Vodja avstrijskih socialdemokratov (SPÖ) Werner Faymann je Haiderja označil za "izjemnega politika".

Pröll: Bil je drugačen in zelo uspešen "Nihče ni tako vplival na notranjepolitično dogajanje in ji dal takšnega pečata kot Haider," pa je poudaril vodja avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Josef Pröll in dodal, da je v avstrijsko politiko vpeljal nov stil. "Bil je drugačen in, kot smo videli tudi na zadnjih parlamentarnih volitvah, zelo uspešen," je še dejal.

"Haider je polariziral avstrijsko politiko" Po navedbah vodje avstrijskih Zelenih Eve Glawischnig je bil Haider eden najvplivnejših politikov v Avstriji in je polariziral avstrijsko politiko.

"Njegov prispevek je nesporen" "Haider je bil velik politik, ki je v zadnjih 30. letih najbolj vplival na politično življenje v Avstriji," pa je dejal prvak desničarskih svobodnjakov (FPÖ), katerih vodja je bil pred leti tudi Haider, Heinz Christian Strache. "Njegov prispevek je nesporen," je dodal in izpostavil njegovo odgovornost za "neverjetne spremembe".

Koroški Slovenci zadržano o Haiderjevi politični dediščini Predstavniki Slovencev na avstrijskem Koroškem so ob smrti Jörga Haiderja izrekli sožalje družini. Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Matevž Grilc nekaj ur po smrti ni želel oceniti njegovega političnega delovanja.

Sturm: Haider je bil izjemna politična osebnost Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm je Haiderja označil kot "izjemno politično osebnost". Haider je bil politik z dobrimi in slabimi stranmi, ki je polariziral in marsikaj spremenil na avstrijskem političnem prizorišču. Ob tem je Sturm opozoril, da "v manjšinskem vprašanju niso našli poti, ki bi ustrezala zakonom in ustavi". Vsekakor pa je bil Haider po prepričanju predsednika ZSO, ki se je, kot je dejal, z njim sešel na neštetih pogovorih, kompetenten sogovornik, "ki se je spoznal na stvari".

Smrtnik: Haiderjeva smrt ne pomeni nujnega izboljšanja položaja manjšine Predsednik stranke koroških Slovencev Enotna lista (EL) Vladimir Smrtnik je Haiderja pobliže spoznal predvsem med letoma 1999 in 2001, ko je bil pri uradu koroške deželne vlade vodja protokola deželnega glavarja. Kot zatrjuje, je bil Haider kot nadrejeni do svojih sodelavcev korekten, po drugi strani pa je bil "politični populist, ki je zlorabljal emocije v politično korist". Po njegovi smrti bodo na političnem prizorišču na avstrijskem Koroškem zavladala nova razmerja, kar pa po Smrtnikovem prepričanju ne pomeni nujnega izboljšanja položaja slovenske manjšine.

"Med Slovenci in Haiderjem je bilo veliko različnih pogledov" Predsednik Skupnosti koroških Slovencev (SKS) Bernard Sadovnik je medtem poudaril, da je "med slovensko narodno skupnostjo in Haiderjem bilo veliko različnih pogledov, predvsem ker Haider ni spoštoval odločb ustavnega sodišča".

Izraze sožalja pošiljajo tudi iz Slovenije

Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor je družini preminulega avstrijskega politika poslal sožalno brzojavko, so sporočili iz SD.

Nekdanji državni sekretar za Slovence v zamejstvu in po svetu in član parlamentarne komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu Franc Pukšič (SDS) pa je v sporočilu za javnost zapisal, da obžaluje tragično smrt koroškega deželnega glavarja. "Evropski narodi že desetletja dokazujemo, da so časi delitev za nami in da le spoštovanje mednarodnega prava, medsebojnih dogovorov in spoštovanja različnosti krepi in bogati naše skupno sobivanje na tem koščku planeta," je poudaril Pukšič. "Verjamem, da bodo politični nasledniki koroškega deželnega glavarja zaorali novo brazdo spoštovanja manjšinskih in človekovih pravic ter sobivanja med obema narodoma," je dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin