TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 10. 2008,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 30. 10. 2008, 14.00

8 let

V Kanadi zgodnja zima, v Grčiji poletje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kanado je v teh dneh presenetil zgodnji prihod zime. Zaradi težkega in mokrega snega, ki je zapadel, je brez elektrike ostalo skoraj 100.000 ljudi.

Na drugem koncu sveta, v Grčiji, medtem še vedno vladajo poletne temperature, ki se gibljejo okoli 27 stopinj Celzija. Pod mokrim snegom se je na vzhodu Kanade porušilo več električnih drogov. V provinci Ontario je tako brez elektrike ostalo 22.000 ljudi, v sosednjem Quebecu pa 73.000. Škodo bi sicer na številnih koncih države lahko odpravili že danes.

Sneg je prinesla nevihta z vzhodne obale, ki se je nato premikala po Kanadi. V le nekaj urah je zapadlo 15 centimetrov novega snega, ponekod tudi do 30 centimetrov. Do konca tedna naj bi se sicer temperature v Kanadi znova dvignile. Lansko zimo so Kanadčani prvi sneg pričakali 16. novembra.

V Nemčiji zaradi snega izpad elektrike in prometne nesreče

Prvi sneg je medtem zapadel tudi na jugu in v osrednjem delu Nemčije, kar je povzročilo izpad elektrike in številne nesreče na spolzkih cestah. Okrožje Zollernalb v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg je prekrila 29 centimetrov debela plast snega. Veliko dreves se je pod težo snega podrlo, zaradi česar je policija zaprla nekatere ceste, v mestu Reutlingen pa je brez elektrike ostalo več sto domov, navaja dpa.

V zvezni deželi Thüringen na vzhodu države je voznike prav tako presenetilo zgodnje sneženje, ki je povzročilo več deset nesreč. V zvezni deželi Schleswig-Holstein na severu Nemčije je poledenela cesta botrovala prometni nesreči, v kateri je življenje izgubila voznica avtomobila. V naslednjih dneh naj bi se vreme v Nemčiji sicer izboljšalo in otoplilo.

Grki se veselijo poletnih temperatur

V Grčiji pa so razmere povsem drugačne. Prebivalstvo se lahko veseli pravih poletnih temperatur, okoli 27 stopinj Celzija, ki jih sicer nekoliko kazi visoka, 85-odstotna vlažnost zraka. "Tako visokih temperatur nismo imeli že 30 let," je povedal glavni grški vremenoslovec Dimitris Ziakopoulos. V Grčiji se temperature oktobra običajno gibljejo okoli 20 stopinj Celzija.

Na Kreti pričakujejo 30 stopinj Celzija

Vzrok za letošnjo milo jesen naj bi bile vlažne zračne gmote iz Severne Afrike. Temperature pa naj bi se v Grčiji še dvignile. Konec tedna tako na Kreti pričakujejo 30 stopinj Celzija.

Ne spreglejte