SiolNET.
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uporabi kondom, izberi življenje

3

termometer

Od leta 1988 na 1. december obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu.

Tudi letošnje so vključene v petletno kampanjo, ki se je leta 2005 začela pod geslom Držimo obljubo. Ustavimo aids., geslo letošnjega svetovnega dne pa je Uporabi kondom, izberi življenje. Cilj letošnjega dne je osvestiti o pomenu zaščite pred okužbo z virusom hiv.

Do 26. novembra letos so na IVZ prejeli že 41 prijav novih diagnoz okužbe s hivov, kar je več kot kot v kateremkoli letu doslej. Za aidsom je zbolelo 10 ljudi, umrlo pa je pet bolnikov. Trenutno je v Sloveniji najbolj ogrožena skupina moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Podatki namreč kažejo, da je povečano število novih diagnoz okužbe s hivom po letu 2003 izključno posledica porasta v tej skupini.

Promocija odgovorne spolnosti je nujno potrebna Zato je promocija odgovorne in varne spolnosti za preprečevanje okužbe s hivom vključno s promocijo uporabe kondoma najbolj pomembna v tej skupini. "Preprečevanje in obvladovanje okužbe s hivom v okviru promocije spolnega in reproduktivnega zdravja je sicer pomembna javnozdravstvena prednost. S temi programi moramo doseči vse prebivalce, predvsem mlade," poudarjajo na inštitutu.

Obseg testiranja v Sloveniji se počasi povečuje

Slovenci se po podatkih IVZ v primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami relativno malo testirajo za okužbo s hivom, čeprav se obseg testiranja počasi povečuje. V letu 2007 je bilo na 100 prebivalcev opravljenih le 1,5 testa. Kot opozarjajo na IVZ, s tem "zamujamo priložnosti za uspešnejše zgodnje zdravljenje".

Pomembno je zgodnje prepoznavanje okužbe Med petimi bolniki z aidsom, ki so umrli do 26. novembra letos, je bila namreč kar pri štirih okužba s hivom odkrita šele letos. "Zato je vzpodbujanje prostovoljnega, zaupnega testiranja za okužbo s hivom v ranljivih skupinah z višje tveganimi vedenji, predvsem moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, pomembno za zgodnje prepoznavanje okužbe s hivom," poudarjajo ob tem. Kot pojasnjujejo na inštitutu, je to tudi pogoj za pravočasno zdravljenje in oskrbo okuženih ter zgodnje intervencije za preprečevanje prenosa okužbe. "Da pa bi omejili obolevanje z aidsom in umrljivost med okuženimi s hivom, moramo tudi v prihodnje vsem okuženim s hivom zagotoviti dostop do kvalitetnega zdravljenja in oskrbe.

Podobno kot po vsem svetu bodo tudi po Sloveniji potekale številne aktivnosti, namenjene osveščanju pomena zaščite v izogib okužbi z virusom hiv. Društvo študentov medicine Slovenije v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani, Zvezo študentskih klubov Slovenije ter Društvom za integracijo homeseksualnosti Dih pripravlja vseslovensko akcijo, v okviru katere bodo tako po vseh večjih mestih in krajih v Sloveniji postavili stojnice, na katerih se bodo lahko mimoidoči seznanili z informacijami o hivu in aidsu, opozarjali bodo na pomen testiranja na spolno prenosljive okužbe in na problematiko okužbe s humanim papiloma virusom.

Razdelili bodo 60.000 kondomov

Brezplačno bodo razdelili 60.000 kondomov in 30.000 rdečih satenastih pentljic ter 20.000 velikih in malih papirnatih pentelj, v parku Zvezda v Ljubljani pa bo koncert znanih slovenskih glasbenikov. Tudi študenti na vseh fakultetah Univerze v Mariboru bodo prejeli kondome, rdeče pentlje in informativne letake. Lahko pa se bodo tudi brezplačno testirali v Ambulanti za Aids in druge spolno prenosljive bolezni.

Globalni boj proti aidsu Poslovno stavbo BTC City v Ljubljani bodo v večernih urah osvetljevale rdeče pentlje, ki ponazarjajo globalni boj proti tej bolezni. IVZ pa v Ljubljani pripravlja strokovno srečanje odprto za javnost ob današnjem svetovnem dnevu. Udeleženci se bodo lahko seznanili z najnovejšimi spoznanji o hivu in aidsu, pa tudi z izsledki raziskave o spolnem vedenju med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin