TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
7.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 7.55

8 let

Uporabi kondom, izberi življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od leta 1988 na 1. december obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu.

Tudi letošnje so vključene v petletno kampanjo, ki se je leta 2005 začela pod geslom Držimo obljubo. Ustavimo aids., geslo letošnjega svetovnega dne pa je Uporabi kondom, izberi življenje. Cilj letošnjega dne je osvestiti o pomenu zaščite pred okužbo z virusom hiv.

Do 26. novembra letos so na IVZ prejeli že 41 prijav novih diagnoz okužbe s hivov, kar je več kot kot v kateremkoli letu doslej. Za aidsom je zbolelo 10 ljudi, umrlo pa je pet bolnikov. Trenutno je v Sloveniji najbolj ogrožena skupina moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Podatki namreč kažejo, da je povečano število novih diagnoz okužbe s hivom po letu 2003 izključno posledica porasta v tej skupini.

Promocija odgovorne spolnosti je nujno potrebna Zato je promocija odgovorne in varne spolnosti za preprečevanje okužbe s hivom vključno s promocijo uporabe kondoma najbolj pomembna v tej skupini. "Preprečevanje in obvladovanje okužbe s hivom v okviru promocije spolnega in reproduktivnega zdravja je sicer pomembna javnozdravstvena prednost. S temi programi moramo doseči vse prebivalce, predvsem mlade," poudarjajo na inštitutu.

Obseg testiranja v Sloveniji se počasi povečuje

Slovenci se po podatkih IVZ v primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami relativno malo testirajo za okužbo s hivom, čeprav se obseg testiranja počasi povečuje. V letu 2007 je bilo na 100 prebivalcev opravljenih le 1,5 testa. Kot opozarjajo na IVZ, s tem "zamujamo priložnosti za uspešnejše zgodnje zdravljenje".

Pomembno je zgodnje prepoznavanje okužbe Med petimi bolniki z aidsom, ki so umrli do 26. novembra letos, je bila namreč kar pri štirih okužba s hivom odkrita šele letos. "Zato je vzpodbujanje prostovoljnega, zaupnega testiranja za okužbo s hivom v ranljivih skupinah z višje tveganimi vedenji, predvsem moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, pomembno za zgodnje prepoznavanje okužbe s hivom," poudarjajo ob tem. Kot pojasnjujejo na inštitutu, je to tudi pogoj za pravočasno zdravljenje in oskrbo okuženih ter zgodnje intervencije za preprečevanje prenosa okužbe. "Da pa bi omejili obolevanje z aidsom in umrljivost med okuženimi s hivom, moramo tudi v prihodnje vsem okuženim s hivom zagotoviti dostop do kvalitetnega zdravljenja in oskrbe.

Podobno kot po vsem svetu bodo tudi po Sloveniji potekale številne aktivnosti, namenjene osveščanju pomena zaščite v izogib okužbi z virusom hiv. Društvo študentov medicine Slovenije v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani, Zvezo študentskih klubov Slovenije ter Društvom za integracijo homeseksualnosti Dih pripravlja vseslovensko akcijo, v okviru katere bodo tako po vseh večjih mestih in krajih v Sloveniji postavili stojnice, na katerih se bodo lahko mimoidoči seznanili z informacijami o hivu in aidsu, opozarjali bodo na pomen testiranja na spolno prenosljive okužbe in na problematiko okužbe s humanim papiloma virusom.

Razdelili bodo 60.000 kondomov

Brezplačno bodo razdelili 60.000 kondomov in 30.000 rdečih satenastih pentljic ter 20.000 velikih in malih papirnatih pentelj, v parku Zvezda v Ljubljani pa bo koncert znanih slovenskih glasbenikov. Tudi študenti na vseh fakultetah Univerze v Mariboru bodo prejeli kondome, rdeče pentlje in informativne letake. Lahko pa se bodo tudi brezplačno testirali v Ambulanti za Aids in druge spolno prenosljive bolezni.

Globalni boj proti aidsu Poslovno stavbo BTC City v Ljubljani bodo v večernih urah osvetljevale rdeče pentlje, ki ponazarjajo globalni boj proti tej bolezni. IVZ pa v Ljubljani pripravlja strokovno srečanje odprto za javnost ob današnjem svetovnem dnevu. Udeleženci se bodo lahko seznanili z najnovejšimi spoznanji o hivu in aidsu, pa tudi z izsledki raziskave o spolnem vedenju med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Ne spreglejte