Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 8. 2014,
11.22

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 21. 8. 2014, 11.22

8 let, 5 mesecev

Zakaj v starosti potrebujemo manj spanja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
S staranjem potrebujemo manj spanja, je že dolgo znano, čeprav pravih razlogov do pred kratkim niso poznali.

Manjšo potrebo po spanju so povezovali z različnimi dejavniki, med njimi so bili tudi tisti, ki so namigovali, da je vzrok za to v manjšem psihološkem stresu, povezanem z upokojitvijo in podobno. A nova raziskava medicinskega centra Beth Israel Deaconess z univerze Toronto je pokazala, da ima fenomen nevrološke korenine.

Ugotovili so, da grozd nevronov, ki regulira spanje, lahko s starostjo počasi šibi oziroma odmira. "Ker te celice bolj ali manj s starostjo odmirajo, je več težav s spanjem," je za Hunffington Post pojasnil vodja raziskave Clifford Saper, sicer vodja nevrološkega oddelka na torontskem medicinskem centru.

Izsledki, ki lahko izboljšajo kakovost življenja v starosti Saper je ugotovil, da ljudje pri svojih 70. spijo v povprečju uro in pol manj kot pri svojih dvajsetih. "Ne gre za to, da bi potrebovali manj spanja in se zbujali prej spočiti, temveč je problem v tem, da preprosto ne morejo več spati. Zaradi česar pa so čez dan utrujeni. Lahko bi rekli, da gre za neke vrste kronično nespečnost," še razloži vodja raziskave.

Raziskovalci pravijo, da bi novi izsledki lahko v prihodnosti pripeljali do razvoja zdravil, ki bi na ciljan način vplivali na spanje pri starejših in jim s tem povečali kakovost življenja.

Po smrti so možgane darovali v znanstvene namene Raziskavo o izumiranju nevronov so izvedli najprej na laboratorijskih podganah, nato pa analizirali podatke tisoč sodelujočih posameznikov in posameznikov, ki so se v študijo o spominu in staranju vključili že leta 1997, takrat stari 65 let.

Kot del raziskave so udeleženci pristali na nošnjo posebne naprave v velikosti ure, ki so jo na zapestje med sedem in deset dni namestili vsaki dve leti. Ta je spremljala njihov ritem spanja in budnosti, gibanja in podobno.

Po svoji smrti pa so udeleženci svoje možgane darovali v znanstvene namene, usmerjene k preučevanju fenomena spanja v starostnem obdobju. Saper je tako preučil 45 možganov, kar je pomembno pripomoglo k najnovejšim dosežkom.

Ne spreglejte