Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2014,
20.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 5. 2014, 20.12

8 let, 5 mesecev

Zakaj smo slabše razpoloženi, ko dežuje ali je oblačno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ko dežuje ali je oblačno, smo lahko slabše razpoloženi, melanholični, leni in zaspani. Veste, zakaj je tako?

Četudi ni pravega razloga, da bi se počutili melanholične, žalostne in utrujene, se to v deževnih ali oblačnih dneh lahko velikokrat zgodi. Sivina dneva vpliva na razpoloženje, za to obstajajo čisto fiziološki razlogi. Odgovor se skriva v ravni seratonina in melatonina v telesu.

Seratonin je hormon, ki v telesu skrbi za dobro razpoloženje, zadostno raven energije in dobrega razpoloženja. Če je raven seratonina nizka, občutimo utrujenost, zaspanost in smo slabše razpoloženi. Melatonin pa je hormon, ki uravnava ciklus spanja.

Čeprav neposredna povezava med navedenima hormona in slabšim razpoloženjem v turobnih dneh še ni dokazana, pa poti vodijo k že znanim dognanjem. Kadar oči zaznajo svetlobo, telo opusti izločanje seratonina, v temi pa začne raven melatonina naraščati.

Bolje spimo, ko je zunaj lepo vreme Čeprav se nam zdi, da bomo bolje in dlje spali, ko bo deževno in oblačno, pa je ravno nasprotno. Bolje namreč spimo, ko je lepo vreme, so ugotovili newyorški raziskovalci z univerze Rochester. V svojo raziskavo so vključili 43 posameznikov in posameznic, ki so 105 dni vodili dnevnik spanja. Po analizi rezultatov, ki so jih sodelujoči prepletli še z veliko vremenskimi okoliščinami v tem obdobju, so ugotovili, da so spali bolje, ko je bilo nebo jasno.

Ne spreglejte