Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2011,
8.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 10. 2011, 8.41

8 let

VIDEO: Zumba aerobika - Opusti vadbo, pridruži se zabavi!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Takšen je moto za vadbo, ki je s svežim konceptom lansko leto doživela velik preboj v telovadnih centrih po vsem svetu. Se boste torej pridružili zabavi?

Zumba aerobika je dinamična plesno-športna vadba, ki združuje energično latino glasbo z unikatnim ter eksotičnim plesno-aerobičnim gibanjem. Medtem ko plešemo in se predajamo živahnim ritmom, s pomočjo intervalnega treninga kurimo odvečne kalorije, utrjujemo svoje mišice ter ohranjamo naše telo v formi, obenem pa se še naučimo korakov latino plesov, kot so samba, merengue in salsa.

Zumba je primerna za vsakogar, plesno predznanje pa ni potrebno, saj je v zabavo in izziv tako tistim, ki se s plesnimi koraki srečujejo prvič, kakor tudi izkušenim plesalcem.

Vadba poteka 60 minut in se začne z ogrevalno vajo, ki traja od ene do treh pesmi, med katerimi se zviša temperatura telesa, ogrejejo se mišične skupine zadnjice, rok, nog in trebuha. Po ogrevanju sledi od 40 do 45 minut uživanja ob različni latinsko-ameriški glasbi, pri kateri se predstavijo plesi, kot so cumbia, reggaeton, salsa, samba in številni drugi. Konec vadbe je namenjen umirjanju in ohlajanju telesa in zniževanju srčnega utripa.

Naslednji videi so prikaz, kako približno poteka zumba vadba. Koreografije se nato stopnjujejo s hitrostjo korakov in zahtevnejšimi gibi.

1. video – predstavitev vadbe in ogrevanje

Ker je zumba energična aerobična vadba, pri kateri dela vso telo, se je treba dodobra ogreti. V eni izmed ogrevalnih koreografij ogrejemo mišične skupine zadnjice, rok, nog, trebuha in seveda našo največjo mišico – srce.

2. video – salsa

Je ples, ki izvira s Kube, nastal pa je ob stičišču španskih in afriških kultur. Z redno vadbo postanejo noge ter vse mišice prožnejše in se okrepijo, bolj pa se začnemo zavedati tudi svojega telesa. Pri salsi najbolj uporabljamo boke in noge, saj gre za hitre in intenzivne korake. Nekatere koreografije vključujejo tudi uporabo rok, tako da dela vso telo.

3. video – merengue march

Zelo hiter ples, ki izvira iz Dominikanske republike. Najbolj uporabljamo boke in roke, ob tem pa stiskamo osrednji del telesa, ki mora vseskozi ostati čvrst.

4. video – reggaeton bounce

Pri tem plesu, ki je eden izmed najpopularnejših v Latinski Ameriki, v poznih 90. letih pa se je razširil po vsem svetu, najbolj dela sredinski del našega telesa. Pri reaggaetonu najbolj izstopajo deli telesa, kot so boki, ramena, prsni koš in trebuh, s katerimi delamo energične, a hkrati zapeljive gibe.

5. video – cumbia

Cumbia je ples, ki izvira iz Kolumbije, točneje na delu, ki gleda na Karibsko morje. Je vadba, ki je sestavljena iz hitrih plesnih korakov, kjer dela celotno telo, zato mora biti sredinski del, ki ga tako še bolj utrdimo, še posebej trden in čvrst.

Za predstavitev vadbe zumba se iskreno zahvaljujemo inštruktoricama zumbe Tini Kofutar, ki nam je predstavila in pokazala zumbo, in Kristini Žnidar ter Ireni Dolinar, vodji plesno-športnega centra RitmoLoko v Škofji Loki.

Ne spreglejte