Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
20. 7. 2013,
12.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sodobni ples

Sobota, 20. 7. 2013, 12.26

7 let, 12 mesecev

Avgusta se bo v Ljubljani plesalo, joga bo razstrupljala kapitalizem

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Različne plesne zvrsti, od hip hopa, sodobnega plesa, baleta do zumbe, in joga bodo to poletje nosile skupno ime: Vibra. Plesne delavnice so namenjene vsem starostnim skupinam in plesnim predznanjem.

Poletne plesne delavnice Vibra, ki se bodo v parku Tivoli, Kazini in na ulici odvijale med 24. in 30. avgustom, prvič letos in z željo po nadaljevanju druži ideja spoznavanja z raznorodnimi plesnimi zvrstmi onkraj trdih meja posameznih tehnik. Mladi plesalci, pa tudi malo manj mladi in še starejši, profesionalci, ljubitelji in začetniki bodo svoje telo lahko u-gibali skozi hip hop, balet, sodobni ples, jogo, salso, zumbo, bokwo, modern in sodobni partnering. Najmlajši se bodo lahko udeležili delavnic, namenjenim otroškemu ustvarjalnemu spoznavanju z gibanjem.

Vibra, ki ne združuje le raznolikega plesnega sveta, temveč tudi odlične slovenske in tuje mentorje, poudarja pomen nezamejenega prepleta gibalnega mozaika. Zagovarja bistvo oplajanja vsega, kar telo lahko zna, izrazi in razume, kot so zapisali snovalci poletne plesne platforme. Zagotavljajo, da bodo razgibali tiste, ki se plesu niso še nikoli prepustili, kot na novo sezono pripravili tiste, ki še kako dobro vedo, kakšen je plesalčev ritem delovnega dne.

Od sodobnega plesa, moderna do baleta in partneringa

Magda Reiter poljska plesalka, pedagoginja in koreografinja, ki že več kot deset let živi in dela v Ljubljani, med drugim tudi podbudnica Vibrinih delavnic, bo udeležence delavnice skozi principe sodobnega plesa, tehnike release, popeljala do prostorske ozaveščenosti, menjave dinamike, odnosa s tlemi, postavitev telesa in podobno. Kjara Starič, koreografinja in pedagoginja, v svojem delu prepleta horton, klasični balet in vsakdanji gib. V plesu išče pripovednost, na delavnicah moderna pa bo mentorica vodila k natančnosti izvedbe giba, ki vodi v naslednji korak – plesanje.

Lukas Zuschlag bo seznanjal z baletnimi prvinami in neoklasičnimi premiki.

Partnering v sodobnem plesu je delavnica, usmerjena k izpopolnevanju plesnega dialoga, suverenejši interakciji s soplesalci. Bo bolj fizična, prijava je nujna v dvoje. Vodila pa jo bosta Magda Reiter in Dušan Teropšič.

Od zumbe, hip hopa do salse Aerobno vadbo, prepleteno z odtisi različnih karibskih plesov, bo vodil Juan De Dios Angeles Pacherre. Juan obljublja, da bo zumba vročekrvna in zabavna. Salsa, merengue in bachta, brez pretiranega omejevanja s koraki in plesnimi kodi posamezne zvrsti, predvsem usmerjenost h sproščenosti in družabnosti latino ritmov – tako je delavnico zasnoval Danijel Mišon.

Hip hop se bo kakopak plesal na ulici. Čez njegove čare in čeri bo popeljal Željko Božić.

Joga in delavnica za najmlajše Usklajenost dihanja in gibanja, krepitev telesa, vzdržljivost in regeneracija, do tega bo vodila Snježana Premuš v delavnicah joge. Mladinska plesna pedagoginja Saša Lončar je za otroke in mladino pripravila ustvarjalne delavnice za razvijanje gibalnih in ustvarjalnih sposobnosti.

"Tretje oko" Izjemna priložnost za mlade plesalce in koreografe je tudi možnost posvetovanja z izkušenimi koreografi, plesalci in pedagogi. Vibrovci, Magda Reiter, Kjara Starič in Željko Božič, vas vabijo, da jim predstavite od tri- do sedemminutni izsek svojega dela v nastajanju. V brezplačni svetovalnici vam ponujajo refleksijo predstavljenega, usmeritev za nadaljnje delo in dialog. Zlata vredno je tretje oko, pogled od zunaj, pravijo izkušeni ustvarjalci!

Joga za razstrupljanje kapitalizma Vibrinemu programu se je s svojim pridružila tudi Mreža sodobnega plesa, ki prav tako ponuja kar nekaj vznemirljivih pogledov na gibanje, tokrat predvsem v razmerju do družbe in posameznika v njej. Ponujajo gibalne tehnike in principe, ki jih je mogoče prenesti na raznovrstna področja delovanja in bivanja.

Ena takšnih je prav gotovo delavnica joge za razstrupljanje kapitalizma, ki bo potekala v parku Tivoli pod vodstvom Sri Louise. Joga je v tem primeru pripoznana kot kolonizirana praksa, ki se spopada z izločevanjem vedenjskih toksinov, ki, če ostajajo ponotranjeni, vzdržujejo naše zadovoljstvo s kapitalizmom, so zapisali o delavnici.

Konec avgusta bomo predsednika Zveze svobodnih sindikatov Sloveniji Dušana Semoliča spoznali še v drugi vlogi. Zagrizeni športnik s črnim pasom v karateju, reden igralec hokeja na asfaltu, košarke in nogometa bo udeležence seznanjal z vzhodnjaško veščino tai chi.

Na voljo bo tudi delavnica socialne koreografije Michaela Kliëna, ki koreografijo vidi kot pomembno prakso za zdajšnje politične in družbene procese ter za razumevanje sveta na sploh. Delavnica se bo potopila v strukture in dinamike ne samo ustvarjanja, temveč tudi v to, kar najdemo v ljudeh, idejah in družbeni resničnosti.

Orodja, ki jih sodobni plesalci in gledališčniki uporabljajo pri svojem ustvarjanju, je mogoče prenesti tudi na raven vsakdanjega delovnega okolja. Cilj je spoznavanje, sodelovanje in inovacija ter izmenjavanje pogledov na našteto. Čez to bosta vodila Dragana Alfirević in Dejan Srhoj.

Veliki finale platforme Vibra bo sklepno druženje in projekcija zmagovalnih kratkih plesnih filmov natečaja Choreographic Captur, ki se bo zgodila 30. avgusta.

Ne spreglejte