SiolNET. Trendi Zdravje
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi najstniki trpijo zaradi izkrivljenih pogledov na svoje telo

4

termometer

Najstniki, ki mislijo, da so preveč vitki, čeprav imajo dejansko zdravo telesno težo, so bolj izpostavljeni tveganju, da bodo kot mladostniki in pozneje v odrasli dobi depresivni.

Tudi fantje, ki napačno menijo, da imajo čezmerno telesno težo, imajo večjo verjetnost, da bodo depresivni, vendar njihovo tveganje ni tako visoko kot pri najstnikih, ki so prepričani, da so podhranjeni, med drugim kažejo študije ameriških znanstvenikov.

Najstnikom ideal predstavlja mišičast tip telesa Vodja dveh raziskav na omenjeno temo, psiholog v splošni bolnišnici v Massachusettsu Aaron Blashill, ki prav tako sodeluje s harvardsko medicinsko fakulteto, pojasni, da rezultati kažejo, da imajo tudi najstniki izkrivljene poglede na svoja telesa. Kot še pove, si najstnice prizadevajo k čim bolj vitkim postavam, najstnikom pa ideal predstavlja bolj mišičast tip telesa. "Ugotovili smo, da nekateri od teh fantov, ki menijo, da ne morejo doseči te pogosto nedosegljive podobe, zelo trpijo in včasih lahko posežejo tudi po drastičnih ukrepih."

Fantje, ki so se dojemali kot zelo podhranjene, čeprav so imeli povprečno težo, so imeli najvišjo stopnjo simptomov depresije, kar jih je spremljalo vse do skoraj 30. leta.

Fantje, ki menijo, da so prelahki, hitreje posežejo po steroidih V drugi raziskavi pa skupina znanstvenikov okoli Blashilla ugotavlja, da bodo fantje, ki menijo, da so prelahki, hitreje posegli po steroidih.

Raziskavi sta temeljili na dveh velikih nacionalno reprezentativnih vzorcih ameriških najstnikov. V prvi je bilo vključenih 2.139 dečkov, starih okoli 16 let, ki so jih spremljali 13 let. V drugo pa 8065 najstnikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin