Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2019,
8.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča JADRAN - GALENSKI LABORATORIJ

Foto: Gettyimages

Natisni članek

vid advertorial Vizol S

Petek, 8. 3. 2019, 8.30

2 meseca, 1 teden

Suhe oči: kako si pomagati?

Vsebino omogoča JADRAN - GALENSKI LABORATORIJ

Foto: Gettyimages

Imate občutek, kot da bi vas nekaj rezalo v oči, vas peče in zbada ali pa se vam zdi, da imate v očesu neviden tujek, ki ga ni mogoče odstraniti? Morda ste opazili tudi, da se težave še stopnjujejo pri branju, gledanju v ekran, kadar zunaj piha, če je veliko prahu ali se zadržujete v zakajenem prostoru. To najverjetneje pomeni, da imate suhe oči, kar pa ni nerešljiva težava.

Suho oko je ena od najpogostnejših težav, zaradi katere bolniki poiščejo nasvet farmacevta v lekarni. | Foto: Suho oko je ena od najpogostnejših težav, zaradi katere bolniki poiščejo nasvet farmacevta v lekarni.

Suho oko je ena od najpogostnejših težav, zaradi katere bolniki poiščejo nasvet farmacevta v lekarni. Težave s suhimi očmi so pogoste in razlogov za njihov pojav je veliko. Zagotovo je prvi korak pri reševanju težav s suhimi očmi ta, da razmislimo o mogočih vzrokih.

Razlogi za suhe oči

Naše oči so zelo občutljive, zato potrebujejo posebno skrb in nego. V službi vsaj sedem ur preživimo za računalnikom, in ko se po dolgem in napornem dnevu skušamo sprostiti, beremo, gledamo televizijo, si dopisujemo na družbenih omrežjih, igramo računalniške igrice ali rešujemo križanke. Pri vsem, kar pojmujemo kot počitek, skratka obremenjujemo oči in jim ne privoščimo, da bi se vsaj za hip odpočile.

Dva najpogostejša razloga za suhe oči sta zmanjšano nastajanje solz in spremembe v sestavi solznega filma. Ta zato očesa ne ščiti več dovolj. Pogosto se težava s suhimi očmi pojavlja pri starejših, ker se takrat zmanjša izločanje solz, včasih pa gre celo za starostne spremembe solzne žleze.

Ne smemo pozabiti niti na stalno uporabo telefonov, tablic in računalnikov. Zaradi neprestanega gledanja v različne zaslone se zmanjša pogostost mežikanja, zaradi česar se solze ne morejo blagodejno razporediti po površini roženice.

Zakaj oči ne smejo biti suhe?

Glavna naloga solz je, da oči varujejo in jih vlažijo ter tako prispevajo k jasnemu vidu. Preprečujejo tudi pojav vnetij na roženici in z njene površine odnašajo tujke, ki bi sicer poškodovali površino očesa. Solze nastajajo v solznih žlezah ob očesu in se v majhnih količinah ves čas sproščajo. Z nenehnim utripanjem očesnih vek se enakomerno razporedijo po površini roženice in tako na njej ustvarijo tanek tekočinski film.

Vse kapljice za oči morajo zadostiti zahtevam, ki so predpisane za pripravke za oči. Biti morajo sterilne, bistre in ustrezno viskozne.  | Foto: Vse kapljice za oči morajo zadostiti zahtevam, ki so predpisane za pripravke za oči. Biti morajo sterilne, bistre in ustrezno viskozne.

Kako si pomagati?

Statistika pravi, da ima vsak tretji človek takšne ali drugačne težave z vidom, sami pa lahko vse skupaj še poslabšamo. Kako torej pomagati utrujenim in suhim očem?

Če težava ni prehuda, jo lahko odpravite z uporabo umetnih solz. To so kapljice za oči, ki so brez recepta na voljo v lekarni. Gre za sterilno raztopino, ki je podobna naravni solzni tekočini. Kapljice ponujajo takojšnje olajšanje, uporabljati pa jih je treba, dokler se težave ne omilijo. Priporočljivo je kupiti takšne brez konzervansov, saj ne dražijo oči in jih lahko uporabljate pogosteje.

In če suhe oči zanemarimo? Pri hujših težavah je nujen obisk pri specialistu, ki bo z ustreznim zdravljenjem preprečil morebitne zaplete in okvare, saj se suho oko lahko razdraži in vname, vnetje pa lahko poškoduje roženico in poslabša vid.

Ena izmed priročnih rešitev na slovenskem trgu so kapljice za oči Vizol S 0,4%, ki so namenjene blaženju hujših težav s Kapljice za oči Vizol S 0,4% so namenjene blaženju hujših težav s suhostjo oči. | Foto: Kapljice za oči Vizol S 0,4% so namenjene blaženju hujših težav s suhostjo oči. suhostjo oči.

So viskozne kapljice, kar zagotavlja daljše zadrževanje natrijevega hialuronata na površini očesa ter na tak način omogoča daljše vlaženje in boljšo zaščito.

V kapljicah za oči Vizol S raztopina natrijev hialuronat ob vsakem mežiku z zaščitnim filmom učinkovito odstrani občutek suhosti, peska in draženja oči.

Kapljice se lahko po potrebi uporabljajo večkrat dnevno.

Kako jih uporabljati?

Kapnite eno ali dve kapljici v oko. Nekajkrat zaprite oči, da se raztopina enakomerno porazdeli po njihovi površini. Kapljice ne vsebujejo konzervansov, zato niso škodljive za uporabo v očeh. Uporabnikom kontaktnih leč priporočamo vnos kapljic 15 minut pred namestitvijo leč. Uporaba kapljic omogoča hitro lajšanje tegob suhega očesa.

PRIDOBITE VEČ INFORMACIJ

kupi zdaj | Foto:

Ne spreglejte