Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
16.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 16.44

8 let

Številke, ki razkrivajo življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Statistika življenja je lahko prav zabavna in presenetljiva. Si lahko zamislimo, koliko čokolade v povprečju pojemo v svojem življenju, koliko skodelic kav spijemo in koliko čevljev ponosimo?

Življenje v številkah je obsežno. V povprečju živimo 2,5 milijarde sekund. V tem času pa marsikaj spijemo, pojemo in potrošimo.

Spijemo za 175 kadi kave Če redno pijete kavo, trikrat na dan, in boste dosegli lepo starost, se lahko zgodi, da boste v svojem življenju tako popili več kot 86 tisoč skodelic tega poživljajočega napitka. Za boljšo predstavo: to je na primer toliko, kot če bi spili za 175 polnih kadi kave. Seveda govorimo o povprečju.

Pol tone čokolade v enem življenju Ste ljubitelj čokolade in ta pogosto spremlja vaše dneve? S takšnim tempom se vam lahko zgodi, da boste v svojem življenju pojedli več kot pol tone čokolade. Skromni nismo niti pri porabi straniščnega papirja. V življenju ga porabimo več kot 1,3 milijona listov, s čimer bi lahko prekrili tri nogometna igrišča.

Res prespimo tretjino svojega življenja? Večkrat uporabimo podatek, da prespimo tretjino svojega življenja. Kaj to pomeni, če to pretvorimo v leta in dneve? Če v povprečju spite osem ur na dan, to ni le tretjina dneva, temveč tudi življenja.

Osem ur spanja na dan v 75 letih pomeni 9.125 prespanih dni ali 25 let.

Tri leta preživimo v avtu Če lahko količino spanja preštevamo v letih, je podobno tudi s časom, ki ga preživimo v avtu. Po nekaterih podatkih naj bi se v povprečju skupno prevozili tri leta. Pri profesionalnih voznikih je seveda ta količina občutno višja.

A ker se gibljemo tudi peš, se ob rednih nakupih obutve v povprečju sprehodimo v več kot 300 parih čevljev.

V povprečju pojemo tudi 10.866 korenjev Misel na to, koliko piva spijemo v vsem svojem življenju, in koliko bazenov bi s tem napolnil, je angleškega režiserja Nicka Wattsa pred leti pripeljalo do snemanja dokumentarnega filma Human Footprint, v katerem se je posvetil tovrstni statistiki.

V ekranizaciji življenja v številkah, ki je na plano prišel leta 2007, je Wattson med drugim postregel s podatki, da kadilec v svojem življenju lahko v povprečju pokadi tudi 77 tisoč cigaret, proizvede 254 litrov urina, poje 10.866 korenjev, če seveda te rad grizlja. V najzgodnejših letih pa v povprečju porabimo 3796 pleničk. Vse to v 2,475 milijona minutah in 576 tisoč sekundah, kar je 78 let in pol.

Seveda je spremenljivk pri tem lahko ogromno in ne povejo veliko, če jih ne interpretiramo v okviru določenih kontekstov in okoliščin. Pa vendar je zanimivo navade in potrebe kdaj pretvoriti v številke.

Ne spreglejte