Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 11. 2014,
10.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 11. 2014, 10.47

8 let

Spalne napake, zaradi katerih se zbudite utrujeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pes, ki vas budi z laježem, mačka, ki se med spanjem sprehaja po vas, ali premehek vzglavnik so le nekateri vzroki nekakovostnega spanca. Posledice tega pa so, da se zbujate utrujeni.

Mehek vzglavnik Mehki materiali niso dobri za vaš vrat. Dober vzglavnik bo takšna podpora, ki bo držala hrbtenico v ravnini. Če se vam glava in vrat potopita v vzglavnik, so bolečine v vratu neizbežne, še posebej če spite na boku. V takem primeru je priporočljivo uporabiti visok vzglavnik. Takšnega, ki bo zapolnil praznino med glavo in rameni.

Spite brez rolet Svetloba je nasprotnik dobrega spanca. V svetlem težko zaspimo, hitreje se tudi prebudimo. Zato je najbolje, da si v spalnico namestimo rolete, če teh nimamo, pa spimo z masko za oči. Kakovostno spanje namreč pomembno vpliva na razpoloženje in na preostale zdravstvene procese, zato je spanje v temi tako pomembno.

Spite v premrzli ali pretopli sobi Temperatura v spalnici, ki se giblje nad 23 stopinjami ali pod 12 stopinjami, otežuje proces spanja in tudi bujenja. Prava temperatura za dober nočni počitek, ki hkrati tudi pospeši metabolizem, je 18 stopinj.

Spite na sintetičnih materialih Satenaste spalne srajce, posteljnina in pregrinjalo so resda lepi, a spanje v teh materialih zvišuje telesno temperaturo. Zato se vam lahko zgodi, da se boste v njih zbudili potni. Za pižamo raje izberite bombaž in druge naravne materiale, ki dihajo.

Spite na trdi ali premehki vzmetnici Življenjska doba vzmetnice je med pet in deset let, odvisno od kakovosti, vaše teže in časa, ki ga preživite na njej.

Televizija, računalnik in telefon Televizija, računalnik in telefon ne spadajo v spalnico. Prav tako gledanje televizije, branje elektronske pošte in telefonskih sporočil niso aktivnosti, ki jih opravljamo pred spanjem. Modra svetloba, ki jo tovrstni zasloni sevajo, pošilja možganom znamenja, da naj se zbudijo.

Svetloba na zaslonu, ko prejmete sporočilo, četudi so vaše oči zaprte, spodbudi možgane in živčni sistem in ga prebudi. Zato različne elektronske naprave nimajo prostora v vaši spalnici, če pa je na primer za telefon to njuno, ga izklopite ali pa zaslon obrnite stran od vas.

Spite z domačimi ljubljenčki Če imajo domači ljubljenčki prostor na vaši postelji, to lahko zmoti vaš spanec, kar pa vpliva na razpoloženje. Poskrbite, da bodo zato imeli svoje mesto za spanje daleč od vaše postelje.

Ne spreglejte