Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 11. 2008,
12.28

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 26. 11. 2008, 12.28

8 let, 2 meseca

Slaba ali dobra hrana?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zdrava prehrana je ključ do vitalnejšega življenja. Seveda, to drži. Ampak kaj je dobra hrana in ali se je treba nekaterih jedi, ki so še pred nekaj leti veljale za škodljive, res izogibati?

Nekaj takšnih »škodljivcev« smo poslali na zatožno klop in ugotovili, da ni vse tako črno, kot se zdi na prvi pogled. Jajca Jajca so vedno bila na prepovedanem seznamu tistih, ki so se bali prevelike količine holesterola v krvi. Nedavno pa so jih raziskovalci v ameriški študiji razglasili za nedolžna v zvezi s povečevanjem tveganja srčnih bolezni (seveda, če jih uživate zdravi). Če ste zdravi in imate radi to popolno živilo, potem boste veseli novice, da lahko zdrava oseba poje eno jajce na dan, seveda pa se mora izogibati drugim jedem, ki vsebujejo holesterol. Rumenjak je bogat z luteinom, ki preprečuje očesni katar in s starostjo pogojene mišične bolezni. Priporoča se mehko ali trdo kuhano jajce.

Čokolada

Da razčistimo – čokolada vsebuje veliko maščobe, sladkorja, kalorij ... Vendar kakavova zrna prav tako vsebujejo polifenole, ki jih najdemo tudi v rdečem vinu in sadju in so znani antioksidanti. Polifenoli namreč preprečujejo zamašitev žil. Najbolje pa boste storili, če boste posegli po pravi črni čokoladi, saj vsebuje največ antioksidantov in manj sladkorja kot mlečna.

Kava

Pred nekaj leti je bil kofein glavni sovražnik vaših kosti, prsi in krvnega tlaka, nedavno pa so znanstveniki iz univerze v Pensilvaniji na vzorcu 140 žensk ugotovili, da ni povezave med pitjem kave in spremembami kosti v menopavzi. Nove raziskave tudi kažejo, da ni povezave med fibrocistično boleznijo dojk (pogosta bolezen dojk, pri kateri se pojavijo ciste in vozličavost). Znanstveniki tudi niso ugotovili nobene povezave med pitjem kave in boleznimi srca pri ženskah, starih od 30 do 59 let. Priporočeno pa je ostati pri dveh skodelicah dnevno, brez mleka.

Sir

Če je bil prej sir zaradi svojih nasičenih maščob uvrščen med živila, ki bi si jih morali rezati kar se da na tanko, so raziskovalci iz Indiane ugotovili, da vsebuje tudi maščobe, ki varujejo pred vrsto rakavih obolenj. Prav tako se bodo sira lahko razveselile ženske, ki trpijo za predmenstrualnim sindromom. Sir namreč blaži tudi takšne nevšečnosti. Seveda pa je sir tudi vir kalcija.

Rakci

Rakci so bili kar nekaj časa na črni listi zaradi (slabega) LDL-holesterola. Raziskava iz Rockeffelerjeve univerze v New Yorku je pokazala, da rakci ne vplivajo na stopnjo slabega holesterola v krvi. Vsi gurmani pa se lahko veselijo podatka, da približno dvanajst »rakovih ritk« vsebuje 84 kalorij, 1 gram maščobe in 18 g proteinov. Čista harmonija!

Oreški

Dolgo so bili kritizirani zaradi velike vsebnosti maščob. Po drugi strani pa oreški preprečujejo vsrkavanje holesterola v telo med presnovo. Seveda oreški še vedno vsebujejo veliko maščob, vendar so te maščobe nenasičene in tako neškodljive.

Ne spreglejte