Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2011,
15.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 4. 3. 2011, 15.08

7 let, 12 mesecev

S kolebnico do kondicije in lepe postave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ste pripravljeni na intenzivni trening? Obrišite prah iz kolebnice, začnite s poskoki in porabite kalorije!

Kolebnica je odličen vadbeni pripomoček za vse mišične skupine, skoki čez kolebnico pa so ena najboljših aerobnih vadb. Vadite lahko skoraj kjerkoli in kadarkoli, paziti je treba le na pravo dolžino kolebnice in kakovostno športno obutev. Pravo dolžino izmerite tako, da stopite na vrv približno na sredini kolebnice in potegnete ročaja kolebnice k sebi. Ročaja bi morala segati malo pod pazduho. Obvezno raztezanje mišic pred vadbo in po njej Kot pred vsako intenzivno vadbo je treba tudi pred vadbo s kolebnico mišice najprej ogreti. Vajam za raztezanje namenite vsaj pet minut pred vadbo in po njej. Posebno pozornost namenite razgibavanju kolen.

S kolebnico nad odvečne kilograme

Značilnost vadbe s kolebnico je, da srčni utrip zelo hitro naraste, in če le imate dovolj kondicije, da tempo poskokov zdržite več kot pol ure, s tem pozitivno vplivate na metabolične procese v telesu. Z drugimi besedami – s krajšim, a intenzivnim treningom porabite več kalorij kot recimo pri vadbi na kardionapravah. Če bi kolebnico preskakovali eno uro, bi porabili približno 950 kilokalorij. Rezultati na postavi in počutju se pokažejo že po nekaj tednih vadbe, če ji posvetite vsaj 25 minut nekajkrat na teden in ob tem seveda pazite na zdravo prehrano.

Nekaj predlogov za vadbo s kolebnico Sonožni poskok Stopala položite skupaj in z obema nogama naenkrat preskočite kolebnico. Vmes oziroma ko je vrv v zraku, še enkrat poskočite. To je začetniški poskok in vam pomaga ujeti ritem za zahtevnejše poskoke. Naredite 30 preskokov, nato 30 sekund počivajte in serijo večkrat ponovite.

Skok z enim poskokom Izvaja se na isti način kot osnovni sonožni poskok, le brez vmesnega poskoka. Intenzivnost vadbe je pri tem načinu že nekolika večja, skoki so hitrejši in srčni utrip se hitro poveča.

Tek Kolebnico vrtite in jo izmenično preskakujete z nogami, kakor pri teku.

Osmica Če ste gledali Rockyja, potem veste, kakšni poskoki so to. Ko je kolebnica nad glavo, roke prekrižajte in skočite čez vrv. Pri naslednjem poskoku so roke znova narazen, pri naslednjem spet prekrižane in tako naprej. Sprva se vam bo verjetno vrv večkrat zapletla, vendar boste sčasoma osvojili ta način poskokov in trening bo zanimivejši.

Intervalni trening S pomočjo kolebnice lahko izvedete tudi intervalni trening, pri katerem se izmenjujejo aerobna vadba in vaje za moč. Začnite s poskoki čez kolebnico in po treh minutah kolebnico odložite, se uležite na tla in eno minuto delajte trebušnjake. Nato spet preskakujte kolebnico in po treh minutah začnite s sklecami. Med posameznimi serijami poskokov lahko naredite še počepe, vaje za krepitev mišic rok, zadnjice, karkoli vam pade na misel.

Vsak trening končajte z osnovnimi sonožnimi poskoki in raztezanjem mišic.

Ne spreglejte