Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
11.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 11.14

7 let, 12 mesecev

Proti zamašenemu nosu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zakaj bi se ubadali z nadležnim smrkanjem in zamašenim nosom, če lahko takoj storite nekaj zase.

Znižajte temperaturo v spalnici Pretopla temperatura prostora, v katerem spite, slabo vpliva tako na spanec kot na dobro počutje in zamašen nos, saj topel zrak izsuši sluznico, zdrava pa je vlažna sluznica, ki skrbi tudi za odpornost. Idealna temperatura prostora je okoli 18 stopinj Celzija, če pa je to za vas preveč špartansko, jo zvišajte, a naj ne presega 20 stopinj. Spalnico je pred spanjem dobro prezračiti.

Omislite si vlažilec zraka Idealna zračna vlaga v prostorih naj bi se gibala med 40 in 50 odstotki, kar pa je pri centralnem ogrevanju pogosto nemogoče, zato je zrak v prostorih presuh in izsušuje sluznico. Na tržišču je ogromna ponudba vlažilcev zraka, odločite se za tiste, ki imajo antibakterijski filter in ionizator, sicer pa zrak preprosto navlažite tako, da na radiator postavite posodo z vodo. Pri prehrani pazite, da boste uživali čim manj izdelkov iz bele moke in belega sladkorja, ki slabo vplivajo na sluznico, saj jo zakisajo, ter čim več vitamina C. Izpirajte si nos Zdravniki prisegajo na izpiranje nosu s fiziološko raztopino, ki jo lahko pripravite sami doma, tako da v pol litra zavrete vode vsujete žličko soli. Pomagajte si s plastično stekleničko z nastavkom, s katero boste lahko raztopino močno pihnili v nosnici (najprej v eno, nato v drugo), nagnite glavo nazaj in jo izpihajte ter to ponovite dvakrat na dan. Pikantna hrana Hren, poper, pekoči feferoni, pikantne omake in preostala začinjena hrana so hitra pomoč pri zamašenem nosu, še posebej če jih jeste vroče. Kemijska spojina, alkaloid kapsaicin, ima odmaševalni učinek, kar boste občutili tudi ponoči, ko boste bolje spali. Pomaga tudi rezanje čebule, ki spodbuja delovanje sluznice in solznih kanalov, vendar je učinek kratkotrajnejši.

Inhalirajte V vrelo vodo kanite od tri do štiri kapljice eteričnega olja evkaliptusa ali čajevca, ki bosta odprla dihalne poti, pokrijte glavo z brisačo, zaprite oči in nežno vdihavajte soparo. Tako ostanite 15 minut in še toliko časa počivajte. Podložite si glavo Če med spanjem še vedno težko dihate, si podložite vzglavje. Če je glava višje od srca, je manj možnosti, da bi se dihalne poti zamašile. Izogibajte se Nikar ne vlecite odvečne sluzi nazaj v nos, useknite se nežno, namesto silovito. Ne pretiravajte s kapljicami in razpršili za nos. Omejite vnos alkohola in cigaret, najbolje na ničlo.

Ne spreglejte