Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
15.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 15.15

7 let, 12 mesecev

Previdno v telovadnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V jesenskih dneh se naša telesna aktivnost pogosto prestavi v telovadnice in fitnes centre.

Vendar moramo biti pri vadbi previdni, saj si lahko že z enim napačnim gibom poškodujemo sklepe, hrbtenico ali vrat. Če začenjate z vadbo v telovadnici, naj bo ta v začetku zmerna, saj ne morete v kratkem času nadomestiti dolgega obdobja brez gibanja oziroma z le malo telesne aktivnosti. Dobro je tudi, da se pred začetkom redne vadbe odpravite na zdravniški pregled, tudi če se počutite popolnoma zdravi. Mnoge zdravstvene težave nastajajo vrsto let, nato pa naenkrat izbruhnejo v obliki bolezni ali poškodbe. Zdravnika lahko tudi povprašate za nasvet, kakšna vrsta vadbe je za vas najprimernejša. Vadba z utežmi, na primer, ni primerna za ljudi, ki imajo težave s sklepi in odvečno težo, poleg tega pa si lahko z nepravilno vadbo naredimo več škode kot koristi.

Če se odločite za vadbo v fitnesu, vedno poiščite nasvet športnega trenerja, ki vam bo razložil delovanje naprav in priporočil primerno količino ponovitev, poleg tega pa bo poskrbel, da boste vaje izvajali pravilno. Za topljenje maščob je na primer bolje narediti več ponovitev z manj utežmi, sčasoma pa povečevati obremenitev. Pri vadbi bodite osredotočeni, saj lahko z napačnimi in nenadzorovanimi gibi pride do poškodb. Njihovo zdravljenje pa je dolgotrajno, včasih pa poškodbe pustijo tudi trajne posledice.

Vrat Največja nevarnost za vrat pri vadbi so krči, ki nas lahko zgrabijo, tudi če smo v dobri formi. Zato moramo pred vadbo z utežmi narediti nekaj raztezalnih vaj, da pripravimo mišice na napore. Med vadbo se s hrbtom in vratom trdno naslonimo na napravo, da ne napenjamo vratnih mišic bolj, kot je nujno potrebno. Če imate že bolečine v vratu, se posvetujte s trenerjem, ki naj vam svetuje take vaje, ki ne bodo preveč obremenile tega predela.

Ramena in roke Če ste začetnik, se raje ne lotite zahtevnih vaj za krepitev bicepsov in drugih mišic na rokah. Te vaje zahtevajo hitre gibe, ki lahko pri začetniku izzovejo vnetje tetiv v ramenih in rokah. Ko že imate čvrste mišice ramen, hrbta in rok, pa se lahko lotite zahtevnejših vaj s težjimi utežmi. Tisti, ki ste že imeli težave s tetivami, se izogibajte igranju tenisa, squasha in badmintona, saj se pri teh športih napreza samo ena roka. Boljše je delati sprva lažje, potem pa vedno težje vaje v fitnesu, saj tako lahko nadzorujemo svoje gibe.

Hrbet Če preveč obremenjujete hrbet, lahko pridete do stanja, ko so mišice nenehno v krču, kar povzroča kronično bolečino v hrbtnem delu. Zato preden se lotite zahtevnih koreografij na tečaju aerobike, ki vsebujejo tudi številne poskoke, raje doma nekaj časa delajte vaje za trebušne in hrbtne mišice, da jih boste malo okrepili. Izogibati se morate nenehnih mikrotravm, ki jih povzročajo nenadzorovani gibi in lahko trajno poškodujejo hrbet. V fitnesu bodite pozorni na napravi za veslanje, ki je sicer odlična za ramena in roke, lahko pa preobremeni hrbtenico.

Kolena Pri kolenih moramo biti posebej pozorni za vrsto gibov, ki jih izvajamo, saj so kolena posebej občutljiva na poškodbe. Pogosto si poškodujemo kolenske križne vezi, hrustanec in pogačico. Zato je pomembno, da okrepite mišice nog in se previdno lotevate vaj. Če ste v preteklosti imeli težave s koleni, se izogibajte vaj na steperju, poskokov in obratov. Za vas je dobra vadba na kolesu ali vodna aerobika. V vsakem primeru pa poskrbite, da boste enakomerno obremenjevali vse skupine mišic in da boste vadbo stopnjevali postopoma, saj boste le tako nevarnost poškodb zmanjšali na minimum.

Ne spreglejte