Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2012,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 27. 7. 2012, 13.55

8 let

Pomoč ob vnetem mehurju kar iz naslonjača

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kako in zakaj pride do vnetja mehurja, smo brali že večkrat. Pametno pa je vedeti, kako si pomagati kar iz domačega naslonjača, ko je že prepozno.

Med zdravljenjem priporočajo pitje velike količine vode, saj boste na tak način z uriniranjem izpirali bakterije iz sečnega mehurja. Mehur je sicer kot bazen, v katerem se ustvarjajo idealni pogoji za razmnoževanje bakterij, ki povzročajo vnetje sečil. Ne pozabite niti na osebno higieno; genitalije umivajte le s toplo vodo.

Ob pogostem in pekočem uriniranju, smrdečem in temnem urinu ter ob spremljavi bolečin v spodnjem delu trebuha, ki namigujejo na vnetje mehurja, pomaga pitje brusničnega soka ali čaja, sok ameriške borovnice, pomagajo pa tudi čaji iz kumine, koriandra in janeža, čaj iz peteršilja, gornika, koruznih laskov, mladi brezovi listi in čaj iz zlate rozge.

Vitamin C lahko povzroči inkotinenco Pomembno je tudi uživanje vitamina C, a moramo biti pazljivi, saj lahko pretirano uživanje privede do uhajanja vode, inkontinence, ki pa se preneha takoj, ko se količina vitamina C v organizmu normalizira.

Ker se vnetje mehurja pogosto ponavlja, še posebej, če stanje ni popolnoma pozdravljeno, ko se cistitis oziroma vnetje mehurja pojavi prvič, je potrebna posebna previdnost že ob prvih znakih. Ukrepati je treba takoj.

Čim manj začinjene hrane Če ste velik ljubitelj gaziranih pijač, se jim za čas vnetja raje izogibajte. Prav tako se izogibajte pitju kave, sokov iz agrumov, pravega čaja, alkohola, hladnim pijačam, na jed pa nanašajte čim manj (ali nič) začimb, saj dražijo mehur.

Takoj po spolnem odnosu izpraznite mehur Zdravniki prav tako priporočajo, da se v času vnetja izognete spolnim odnosom, saj se bakterije lažje prenesejo iz uretre v mehur. Svetujejo, da pred in takoj po spolnem odnosu izpraznite mehur.

Brusnica bolj pomaga ženskam Med najučinkovitejša sredstva v boju z vnetim mehurjem spada brusnica. Zanimivo pri tem sadežu je, da je v boju proti vnetju učinkovitejše pri ženskah. Njeno orožje je preprečevanje pritrjevanja E. Coli bakterij na stene urinarnega trakta, s čimer se bakterije odplaknejo.

Čeprav so antibiotiki vsaj na kratek rok učinkovitejši, pa je v primerjavi z njimi brusnica močnejša. Bakterija E. Coli se namreč pred antibiotikom lažje skrije, medtem ko ji snovi iz brusnice pridejo do živega. Uživajte čaj iz brusnic, nesladkane stoodstotne sokove brez konzervansov in antioksidantov, ki so na voljo v specializiranih trgovinah in lekarnah, dobre so tudi kapsule.

Pozabite na tangice Ženske so za vnetje mehurja še bolj dovzetne kot moški, saj je sečnica pri ženskah krajša. Ker ustja sečnice ležijo blizu nožnice in danke, to bakterijam olajša dostop v sečila. Prav zato vsaj za čas zdravljenja postavite svoje najljubše tangice nazaj v predal s perilom.

Ne spreglejte