Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2008,
8.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 1. 2008, 8.50

8 let

Po zdravje v savno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Blagodejnost vročega zraka so odkrili Finci in savna je bila zanje v 19. stoletju posvečeni prostor, v katerem so ženske tudi rojevale.

Savna je bila namreč eden redkih povsem čistih prostorov, v katerem so Finci vsakodnevno skrbeli za svoje zdravje. Sčasoma so njene pozitivne učinke spoznali ljudje povsod po svetu.

Odlična za zdravje

Savna je priporočljiva za vsakega zdravega človeka, razen za male otroke, ki še nimajo razvitega sistema za uravnavanje telesne temperature. Savna izboljšuje fizično in duševno počutje, vendar pa ne zdravi bolezni, temveč zviša odpornost telesa. Ko smo v finski savni, se temperatura kože dvigne na približno 40 stopinj Celzija. To poveča krvni obtok v koži, zato se potimo. Dokazano je, da redno savnanje dvakrat na teden v obdobju šestih mesecev zmanjša možnost prehlada za 30 odstotkov. Zdravemu človeku savna nudi prijetno, sproščujoče in poživljajoče doživetje. Očisti, pore, ublaži bolečine in mnogim ljudem pomaga do trdnega spanca.

Pravila savnanja

Glavno pravilo je, da smo v savni tako dolgo, da se v njej še počutimo prijetno. Posebej pozorni morajo biti ljudje s težavami s srcem, visokim krvnim pritiskom, astmo ali kožnimi boleznimi. Vendar tudi zanje savna ne predstavlja tveganja, če se savnajo pri nižjih temperaturah in se izogibajo prehitrim spremembam iz vročega na mrzlo in obratno. Savni pa se izogibajte, če imate vročino, vnetje ali odprte rane. Če imate katero od nalezljivih bolezni, uporabljajte samo lastno savno. Verjetno pa ni treba posebej poudarjati, da v savno ne smemo pod vplivom alkohola ali poživil.

Med uporabo savne Ko vstopimo v savno, naša telesna temperatura v nekaj minutah naraste na več kot 40 stopinj Celzija. Toda ko se čez nekaj minut začnemo potiti, naša telesna temperatura pade in začne potem spet polagoma naraščati. Pretok krvi v žilah se poveča, v notranjih organih in mišicah pa upočasni. Pri savnanju rahlo naraste koncentracija hemoglobina v krvi, pojavijo pa se tudi hormonske spremembe, podobne tistim med fizično aktivnostjo.

Ko se odpravite v savno, se držite nekaterih navodil, da bo vaše savnanje prijetno in sproščujoče, tako za vas kot za druge. Vzemite si dovolj časa, vsaj dve uri. Vedno imejte s seboj brisačo, na kateri boste sedeli. Preden vstopite v savno, se morate vedno stuširati, saj s tem kožo navlažite, hkrati pa s sebe odplaknete vso umazanijo. Ko začnete s savnanjem, sprva vstopite v savno, v kateri je nižja temperatura, šele pri naslednjem vstopu, ko bo telo že pripravljeno, pa se lahko odločite za višje temperature. Ko vam je zelo vroče, savno zapustite in se ohladite s prhanjem ali plavanjem, lahko pa tudi samo posedite na sobni temperaturi. Pijte veliko vode ali naravnih sokov. Vmes pa si privoščite dovolj časa za počivanje, pred odhodom iz savne pa se popolnoma ohladite, sicer se lahko prehladite, saj je telo po savnanju bolj občutljivo.

Dejstva in nasveti Pred odhodom v savno na kožo ali na lase ne nanašajte nobenih krem ali losijonov, da bi kožo zaščitili. Za prhanje med savnanjem uporabite raje hladno kot toplejšo vodo, saj boste s tem ustavili potenje. Naj vas razveselimo tudi z novico, da savna kljub visokim temperaturam ne poškoduje naše kože, saj zrak slabo prevaja toploto. Če bi v savni na primer pihalo, pa bi bila naša koža lahko opečena. Manj razveseljivo je dejstvo, da lahko s savno sicer shujšamo, a je izguba teže kratkotrajna, saj se iz telesa izloči večinoma voda. V savni smo sicer izpostavljeni zelo visokim temperaturam, a le petnajst do dvajset minut, kar telo lažje prenese kot ves dan pri 30 ali 40 stopinjah Celzija. In ker je trenutno zunaj precej mraz, vam bo gotovo dobro delo malo pristne toplote v savni, zato nikar ne odlašajte. Zima je gotovo pravi čas zanjo.

Ne spreglejte