Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
14.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

šola nasvet šolarji hrana možgani mali junaki

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 14.04

7 let, 12 mesecev

Pet nasvetov, kako s hrano zagnati možgane naših šolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Konec poletja in vrnitev v šolske klopi. A za uspešen začetek niso pomembni zgolj knjige in zvezki. Otroci za boljše spopadanje z učnimi izzivi potrebujejo tudi primerno prehrano.

Raziskave kažejo, da je zdravo prehranjevanje ključno za otrokov razvoj, učni uspeh in splošno zdravje, navaja FoxNews.

Priznana nutricionistka iz ZDA Patricia Bannan je pripravila pet prehranskih nasvetov za starše, ki želijo, da bi njihovi otroci ob ustrezni prehrani uspešno premagovali vsakodnevne ovire, miselne in fizične.

1. Ne le zdrava, tudi privlačna hrana Ko se lotite priprave obroka za otroke, imejte v mislih, da je pomembna tudi podoba hrane. Raziskave so pokazale, da imajo otroci raje sadje in zelenjavo, narezano na koščke. Če temu na primer dodate še grški jogurt, je malica že skoraj popolna.

Ko govorimo o privlačnosti hrane, bomo otroke lažje prepričali, če jim bomo ponudili na primer češnjeve paradižnike, mini korenčke, grozdje in podobno.

Da bi bil vaš otrok kar najdlje napolnjen z energijo, k posameznemu obroku dodajte še sir, bučna semena ali arašidovo maslo.

2. Osredotočite se na kakovostne ogljikove hidrate Šolarji se na primer pri testih odrežejo bolje in imajo boljšo koncentracijo, če jedo uravnotežen zajtrk. Ko torej straši otroku pripravljate zajtrk ali kakšen drug obrok, nujno vključite polnozrnate in obogatene sestavine, ki imajo malo dodanih sladkorjev, na primer polnozrnat kruh in kosmiče. Kakovostni ogljikovi hidrati, ki so večinoma prisotni v polnozrnatih hrani in sadju, so bogati s hranili in priskrbijo možganom stalno zalogo energije, ki pripomore k lažjemu učenju.

Primer zdravega in uravnoteženega zajtrka za otroke: jajca, toast in sadje. Tisti v časovni stiski lahko jajca skuhajo že prejšnji dan in prav tako vnaprej pripravijo sadno solato.

3. Omega 3 za srce, možgane in zdravje oči Maščobne kisline omega 3 so za človeka zelo pomembne ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju je. Raziskave kažejo, da nam pomagajo vzdrževati zdravo srce, pozitivno vplivajo na delovanje možganov in kognitivni razvoj, ključno vlogo pa igrajo tudi pri zdravju oči in razvoju vida.

Poleg tega je študija na univerzi v Koloradu pokazala, da tisti otroci, ki so vitkejši, uživajo več nenasičenih maščobnih kislin, vključno z omega 3. V prehrano, na primer malico, lahko otrokom tako vključimo tudi sendvič z lososom ali tunom, pomarančni sok, mleko ali jogurt.

4. Zdravi prigrizki Prigrizki za otroke prepogosto vsebujejo preveč sladkorja, umetnih barvil in konzervansov. Čeprav so dobrega okusa in jih imajo otroci radi, obstaja alternativa. Zberite nekaj zdravih prigrizkov in preverite, kateri od teh so vašim otrokom najbolj všeč. Potem jih imejte vedno pri roki v primeru, ko udari lakota. Tako boste vedno pripravljeni in ne boste v trenutku, ko bi vas otrok presenetil, izbrali nezdravih prigrizkov le zato, da bi potešili njegovo lakoto.

Pri izbiri zdravih prigrizkov bodite pozorni predvsem na to, da preberete sestavine posameznega prigrizka. Preverite, koliko sladkorja vsebujejo, saj nas lahko oglaševalske besede pogosto zavedejo. Popularna ploščica, obogatena z vlakninami, lahko vsebuje različne oblike sladkorja in soli, pomembno je, kako visoko so napisane te sestavine. Če je sladkor prva sestavina, ki je navedena na izdelku, potem to pomeni, da to ni dobra izbira, saj je te sestavine največ. Nižje na seznamu je sestavina, manj je najdemo v izdelku.

5. Pomembna je tudi voda Za otroke je zelo pomembno, da veliko pijejo, saj lahko z dovolj popite tekočine preprečimo utrujenost in izgubo koncentracije. Prav tako tekočina pripomore k vzdrževanju zdrave telesne teže. Če je otrok dehidriran, se to lahko odraža kot lakota, kar povzroči, da se otroci (in odrasli) prenajedajo.

Če je za otroke navadna voda preveč dolgočasna, ji dodajte nekaj koščkov citrusov, jagodičevja ali malo 100-odstotnega sadnega soka.

Ne spreglejte