Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 9. 2012,
17.31

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 25. 9. 2012, 17.31

4 leta, 6 mesecev

Njen poklic v Sloveniji sploh ne obstaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Aromaterapevtka, ki si želi dimenzijo vonja popeljati tudi na mesta, kot so muzej, gledališče, koncert. Celo poroko lahko odišavi in vonj ujame v stekleničko, da nas za vedno spominja na najlepši dan.

Z aromaterapijo se je Nina Medved prvič srečala, ko je pred več kot desetimi leti tik pred diplomo iz nemščine in novinarstva odšla v New York. Prvotni načrt, da gre tja za eno leto opravljat delo varuške, je zavoljo ljubezni splaval po vodi in v velikem mestu je ostala kar sedem let. Čez lužo je počela veliko stvari, med drugim je našla delo v znani newyorški trgovini z eteričnimi olji Enfleurage, kjer je znova odkrila vonj narave. "Prihajam iz vasi Gabrovka pri Litiji, kjer sem bila ves čas obdana s cvetočimi travniki in gozdovi. Zato sem med stolpnicami, kjer se večinoma mešata vonj luksuznih trgovin in smrad ulice, čeprav sem večkrat hodila v botanični vrt v Brooklyn in Central park, neizmerno pogrešala tisti sveži vonj narave. Našla sem ga v čudežnih rjavih stekleničkah," pripoveduje Nina, ki prvi stik z aromaterapijo opisuje kot ljubezen na prvi vdih.

V New Yorku je pridobila prva znanja uporabe eteričnih olj za izboljšanje zdravja, telesne in duhovne vitalnosti. "Srečala sem se s številnimi pristopi, od nekoliko ezoteričnih, ki učijo, da imajo rastline dušo in da moraš, da bi se z njo spoznal, rastlino povonjati, jo pomečkati med dlanmi, se z njo pogovarjati, do estetskih pristopov, ki se osredotočajo na izdelavo parfumov in mešanje kompozicij. Prevladuje terapevtski pristop (masaža, inhalacije, kopeli). Gre za zelo širok pojem. Osnova je kemija, imeti pa moraš tako znanje botanike kot tudi anatomije, če želiš delati z ljudmi. Ne smemo pa pozabiti na psihologijo, saj vonj prodre v limbični del možganov, ki nadzira naša čustva, spomin in nekatere vegetativne funkcije."

Za globlje doživetje življenja vanj vključite vonj

Nino najbolj zanima psihologija vonjev. "Ko hočem ljudem razložiti, kaj je aromaterapija, in me samo čukasto gledajo, jim pod nos pomolim eterično olje limete ali mandarine. V trenutku se jim čez obraz razleže nasmešek in zgodi se nekakšen preskok zavesti. 'Mhmmm, kaj je pa to?' presenečeno vprašajo. Potem je vsa razlaga o tem, katere kemične sestavine so v limeti, odveč." Sliko eteričnih olj je gradila počasi, saj je treba spoznati in doživeti vsako eterično olje posebej. "Začela sem s priljubljenimi citrusi, nato sem začela spoznavati eterična olja različnih cvetov in listov, pa korenine, smole, drevesa …"

Odkritje vonjev je Nino pripeljalo v drugo življenjsko dimenzijo. "Predvsem imam zdaj vedno občutek, da imam pri sebi nekaj, s čimer si lahko pomagam. Ko sem še živela v New Yorku, sem v torbici nosila vrtnico, ki sem si jo ob stresnih trenutkih namazala po pulznih točkah in kar naenkrat sem spet zadihala." Spremembe je opazila tudi na čustveni ravni, predvsem pa je spoznala, da moraš za globlje doživetje življenja vanj nujno vključiti tudi vonj. "Danes smo ljudje zelo vizualno usmerjeni, odzivamo se na primer na slike, na vonj pa, čeprav je najbolj prvinski od vseh, pogosto pozabljamo."

Aromaterapija za lažji porod

Po vrnitvi v Slovenijo je šolanje nadaljevala na zagrebški Aromaviti, znanje pa obogatila še z izobraževanjem iz klasične in aromaterapevtske masaže ter refleksne masaže stopal. Pridobila je naziv NPK maser in želi si, da bi bila ta kvalifikacija mogoča tudi iz aromaterapije, saj za zdaj pri nas poklic aromaterapevta sploh ne obstaja. "V Sloveniji aromaterapija v obliki, kot se prakticira v svetu, sploh ne obstaja. Kakšnih izobraževanj ni, terapevtski učinek eteričnih olj pozna zelo malo ljudi. Ko ljudje slišijo besedo aromaterapija, pomislijo na dišeče svečke. V svetu je povsem drugače. V Franciji na primer eterična olja za oralno uporabo predpisujejo zdravniki. Na Hrvaškem, kjer sem se izobraževala, se poklic aromaterapevt vpiše v delovno knjižico, v Angliji pa je izjemno razvita holistična aromaterapija, ki jo med drugim uporabljajo babice pri porodu."

Danes mineva leto in pol odkar živi projekt

Magnolija, prek katerega Nina svoje znanje o aromaterapiji in pripravi naravne kozmetike deli naprej. Poleg aromaterapevtskega svetovanja vodi delavnice za odrasle in otroke, kjer so zadnji najbolj navdušeni nad ugotovitvijo, da si lahko zdaj doma namesto pudinga skuhajo kremo. "Kozmetiko, kupljeno v drogeriji, lahko povsem nadomestijo z doma narejeno kozmetiko." V ta namen bo vsak čas zaživela tudi spletna trgovina Magnolija, v kateri bo mogoče dobiti vse za pripravo naravne kozmetike.

Kako bi dišala vaša poroka?

Oktobra jo čaka izvedba delavnic iz aromaterapije, v prihodnosti pa si želi, da bi vonjave razširila še na druga področja. "Želim si, da bi lahko aromaterapijo vključila v domove za ostarele občane. Lahko bi odišavila kakšno gledališko predstavo, muzejsko razstavo, bar, hotel, celo poroko. S tem bi stvar ali dogodek dobil še eno, povsem drugo dimenzijo. Imel bi svoj vonj, ki bi ga lahko ujeli v stekleničko in odnesli domov. In vsakič, ko bi si želeli pričarati spomin in čustva na neki ljubi dogodek, bi samo odprli stekleničko in jo poduhali."

Ne spreglejte