SiolNET. Trendi Zdravje
0,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NIJZ spet svari pred uporabo klorovega dioksida

0,86

termometer

kapljice
Foto: Getty Images

Na NIJZ opozarjajo, da so se ponovno pojavili oglasi in promocijske aktivnosti za izdelke s klorovim dioksidom, ki jih oglašujejo z imeni, kot so MMS, čudežni mineral ali čudežne kapljice. Uporabo takih proizvodov na NIJZ močno odsvetujejo in prebivalce pozivajo, naj ne nasedajo "čudežnim" navedbam glede zdravljenja covid-19 in drugih bolezni.

MMS je raztopina natrijevega klorita, ki se uporablja v industriji kot razkužilo, belilo oziroma močno oksidacijsko sredstvo. Že sama spojina je strupena za ljudi, tako ob stiku s kožo kot ob zaužitju, previdnost pa je potrebna tudi ob mešanju s kislinami, saj se ob tem sprošča strupeni plin. Izpuščanje v okolje je zelo strupeno za vodne organizme, so opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

V razredčeni obliki natrijev klorit nekateri posamezniki nezakonito predstavljajo kot MMS – čudežni mineral ali čudežne kapljice. Že leta 2010 je glede teh proizvodov Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke pripravila opozorilo za javnost, saj je prodaja teh izdelkov v Sloveniji nezakonita, poroča STA.

Zato na NIJZ prebivalce ponovno opozarjajo, naj takih proizvodov ne uporabljajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin