Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 3. 2016,
10.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Vsebino omogoča Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

Torek, 22. 3. 2016, 10.39

6 let, 6 mesecev

Na enem mestu od diagnoze do rešitve

Vsebino omogoča Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe

Video: Dean Gostimirovič

magnetna resonanca Artros

Za učinkovito zdravljenje poškodb gibalnega sistema je hitra diagnoza ključnega pomena. Magnetna resonanca je najbolj uporabna diagnostična metoda v ortopediji.

Hitra diagnoza prispeva k uspešnejšemu zdravljenju

Učinkovito zdravljenje se lahko začne, ko pacient dobi pravo diagnozo, ki je podlaga za odločanje o najprimernejšem načinu zdravljenja. Pri postavljanju diagnoze sta najpomembnejša temeljita anamneza in klinični pregled pacienta, glede na vrsto poškodbe pa se zdravnik ortoped odloči za določeno preiskavo.

Pregled z MRI je zaradi številnih prednosti pogosta izbira zdravnikov, ki morajo dobiti natančen pogled notranje strukture pacientovega gibalnega sistema.

Martin Mikek | Foto: "Od vrste težav, trajanja simptomov in prizadetega sklepa je odvisno, kako hitro mora pacient opraviti slikanje z MRI. Pri določenih okvarah je zgodnja diagnostika nujna in lahko pomembno prispeva k načrtovanju zdravljenja," je povedal mag. Martin Mikek, dr. med., spec. ortopedije v centru za ortopedijo in športne poškodbe Artros.

Pri odločanju za določeno metodo preiskave mora zdravnik upoštevati še en pomemben vidik – vse preiskave niso vedno dostopne. Za manjše udarce je dovolj rentgensko slikanje v dvojni projekciji, za nekatere predele specifično rentgensko slikanje z določeno projekcijo, včasih poleg rentgena potrebujemo tudi ultrazvočno preiskavo, medtem ko bolečine v notranjem delu sklepa ali nestabilnost sklepa zahtevajo preiskavo z magnetno resonanco (MRI).

Ker MRI-posnetki prikažejo že nekaj milimetrov velike spremembe v tkivih, so zdravniku v veliko pomoč pri postavljanju diagnoze in bi bili koristni pri vseh vrstah poškodb, vendar preiskava ni vedno dovolj hitro dostopna.

Kako varna je MRI-preiskava?

Naprava za magnetno resonanco za slikanje notranje zgradbe telesa uporablja magnet, radijske valove in računalnik. Velja za varno preiskavo, ker pri njej pacient ni izpostavljen škodljivim rentgenskim žarkom kot pri rentgenskem slikanju ali računalniški tomografiji. Število ponovitev preiskave v posameznem letu ni omejeno.

Posameznika, ki se aktivno ukvarja s športom, lahko zaradi nenadnega nepravilnega giba ali neposrednega udarca doleti športna poškodba, zaradi katere se lahko tudi za več mesecev poslovi od zahtevnejše telesne vadbe.  Posameznika, ki se aktivno ukvarja s športom, lahko zaradi nenadnega nepravilnega giba ali neposrednega udarca doleti športna poškodba, zaradi katere se lahko tudi za več mesecev poslovi od zahtevnejše telesne vadbe. 

Nepogrešljiva preiskava za mehka tkiva

Zdravnik ortoped se za pregled z magnetno resonanco odloči, ko gre za okvare ter poškodbe mehkih tkiv in hrustanca. Magnetna resonanca, ki omogoča zelo natančen vpogled v stanje mehkih tkiv v telesu, se uporablja za prikaz obsklepnih struktur, kot so mišice, kite in vezi, pa tudi za vpogled v notranje sklepne strukture, živčevje in žilje.

Nepogrešljiva je pri notranjih sklepnih poškodbah, v kolenu pri poškodbi križne vezi, hrustanca ali meniskusa, v kolku pri poškodbi vezi, hrustanca ali labruma ter pri bolečinah v hrbtenici.

V centru Artros opravljajo najzahtevnejše samoplačniške preglede notranje zgradbe telesa z najsodobnejšo napravo za magnetno resonanco. Naročite se. Diagnozo dobite v nekaj dneh in si tako skrajšate pot do ozdravitve.

Na MRI z diagnozo ali po diagnozo?

"Praviloma naj bi diagnozo z veliko verjetnostjo postavili že na podlagi anamneze in kliničnega pregleda. Sama preiskava se tako lahko izvede bolj usmerjeno, ugotovljene najdbe lahko specialist radiolog na podlagi poznavanja pacientovih simptomov ter klinične slike tudi bolje interpretira. Uporabna vrednost izsledkov slikanja je torej lahko na ta način večja. Vedno pa seveda obstaja možnost, da pri preiskavi odkrijemo še kako spremembo, na katero nismo sumili. Prav tako je mogoče, da diagnoze, ki je bila postavljena s preiskavo, ne potrdimo ter na podlagi preiskave postavimo drugačno diagnozo," je povedal mag. Martin Mikek, dr. med., spec. ortopedije.

S hitro diagnozo in dobrim načrtom zdravljenja si lahko močno skrajšate pot do ozdravitve.  S hitro diagnozo in dobrim načrtom zdravljenja si lahko močno skrajšate pot do ozdravitve.  Pin It 

magnetna resonanca Artros | Foto:

Dolgotrajen, a ne neprijeten pregled s slušalkami na glavi

Pacienta na pregledu vodi radiološka inženirka. Pred preiskavo je treba odložiti vse kovinske predmete. Pregled lahko preprečuje kakšen kovinski vsadek v telesu, vstavljen srčni spodbujevalnik ali kaj podobnega. V primeru kovinskih vsadkov, kot so na primer sklepne endoproteze, je treba pred izvedbo preiskave pridobiti ustrezno potrdilo, da je mogoče opraviti preiskavo.

Pacient mora v tunelu ležati čim bolj nepremično, zaradi neprijetnega ropota pa si mora natakniti slušalke. Preiskava v povprečju traja do pol ure. V kontrolni sobi inženirka spremlja počutje pacienta in na monitorju pregleduje posnetke ter usmerja napravo. S pacientom je zaradi varnosti ves čas v stiku. Če gre kaj narobe, takoj prekine preiskavo, vendar se do zdaj pri njih kaj takega še ni zgodilo.

Magnetna resonanca tako velja za najbolj uporabno diagnostično metodo v ortopediji. S hitro diagnozo in dobrim načrtom zdravljenja si lahko močno skrajšamo pot do ozdravitve.

Ne spreglejte