Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2008,
11.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 8. 7. 2008, 11.52

8 let

Mnjami – ogljikovi hidrati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ogljikovi hidrati so potrebni za vaše zdravje, zato jih ne črtajte z jedilnika.

Gotovo ste že kdaj poskušali shujšati in ste z jedilnika črtali kruh, testenine, sladice … in jedli večinoma proteinsko hrano. Seveda, seveda, poletje je, bikini se bliža in kar nekaj vas živi od solate in limonade brez sladkorja. Ampak, resnica je, da so ogljikovi hidrati potrebni za vaše zdravje. Hja, tista poletna paštica torej ni tako slaba. Vedno imejte pred očmi, da slabe hrane ni, so pa slabe razvade. Predvsem pa – ogljikovi hidrati so hrana za pomiritev in, hja, srečo.

Težko pridobljena konfekcijska številka – ostane Ogljikovi hidrati so sicer tudi pecivo in torte. Ampak dobite jih tudi v polnozrnatem kruhu in testeninah, v krompirju in stročnicah … To pa že ne more biti tako slabo. Priznati je treba, da boste hitreje shujšali s proteinsko dieto, vendar zdrava prehrana vključuje tudi ogljikove hidrate. Če jih vključite med zelenjavo, proteine in nenasičene maščobe in jih ohranite v mejah normale, potem bo tudi vaša postava ostala brez napak. Ogljikovi hidrati, ki se nahajajo v visoko vlakninski hrani, vas bodo dlje časa ohranjali site, vendar vam ne bodo dodajale maščob na vaš vitki pas.

Energija na vašem krožniku Nogometaši dobijo veliko potrebne energije, ki jo potrebujejo za naporne treninge in tekme, prav s ogljikovimi hidrati (70% deleža v prehrani, kar je dvakrat več kot priporočena količina). Proteini vam bodo dali energijo, ki se sprošča počasi, kar je drugače, kot če energijo dobite takoj.

Prehrana, ki štirikrat tedensko vsebuje polnozrnate izdelke, med njih štejemo kruh, testenine, riž, lahko zmanjša možnost za nastanek raka kar za 40 %. Če iz svoje prehrane črtate ogljikove hidrate, ne boste dobili niti kompleksnih ogljikovih hidratov iz sadja, zelenjave, polnozrnatih kosmičev itd., si ne boste samo nakopali tveganje, da dobite raka, ampak boste tvegali tudi nastanek številnih drugih bolezni. Raziskave tudi kažejo, da z njihovim odrekanjem lahko »prislužite« diabetes in pomanjkanje kalija.

Naravno pomirjevalo Ogljikovi hidrati so naravno pomirjevalo, ki odganja stres. Za dober spanec je najbolje, da kombinirate ogljikove hidrate z aminokislinami, ki povečajo stopnjo seratonina, kar vam daje občutek sproščenosti in zaspanosti. Amino kisline lahko najdete v mleku, polnozrnatih izdelkih, jabolčni piti in celo sladoledu. Seveda s količino ne pretiravajte.

Včasih pač ne obstaja takšna stvari, kot je nadomestek za torto. Na splošno velja, da imajo ženske v možganih manj seratonina kot moški, zato tudi raje posegajo po sladkarijah. Seveda vsako pretiravanje pušča posledice. Tista tortica med klepetom s prijateljico pa ne bo škodila nobeni.

Ne spreglejte