Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 2. 2013,
20.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

krčne žile noge nasveti

Petek, 8. 2. 2013, 20.44

7 let, 12 mesecev

Krčne žile? Lahko se jim izognete!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Krčne žile so težava, s katerimi se sooča veliko žensk in moških. Kljub temu, da je dednost pogost dejavnik za njihov razvoj, lahko marsikaj storite preventivno.

Vensko popuščanje ali krčne žile so pogosta težava, ki ne doleti le žensk v zrelih letih, temveč tudi vse več mladostnic. Gre za razširjene vene, ki se pojavijo zlasti na spodnjem delu nog. Nastanejo tako, da se zaradi povečanega tlaka v venah žilne stene razmaknejo, pri tem pa se zaklopke ne zapirajo več povsem, to pa oteži mišično potiskanje krvi proti srcu, zato začne mišična črpalka popuščati. Vene se debelijo in vijugajo, tako pa nastanejo krčne žile.

In kakšni so simptomi krčnih žil? Pogost je občutek težkih nog, pojavljajo se krči, pekoča bolečina in srbenje. Čeprav na nastanek krčnih žil vplivajo nekateri dejavniki, kot so dednost, starost, spol, nosečnost in pretirana telesna teža, lahko za to, da bi se jim izognili, marsikaj storimo tudi sami.

Ko se v nogah pojavi kakšen od zgoraj opisanih simptomov ali pa če se želite izogniti krčnih žilam v prihodnosti, lahko upoštevate naslednje nasvete.

1. Počivajte z dvignjenimi nogami

Ko se uležete k počitku, poskrbite da so noge rahlo dvignjene. To najlažje storite tako, da si pod gležnje položite zvito odejo ali blazino. Tako bo kri lažje tekla v smeri proti srcu in ne bo zastajala.

2. Gibanje je ključno

Gibanje je nadvse pomembno, ko gre za preprečevanje nastanka krčnih žil. Cirkulacijo spodbuja že hoja, zato se večkrat odpravite na sprehod, izognite se vožnji z dvigalom, kolesarite … Skratka, izkoristite vsako minuto za gibanje. Lahko se odločite tudi za kakšen šport, izberite rekreativni tek, badminton, plavanje – možnosti je nešteto, noge pa vam bodo hvaležne.

3. Izogibajte se dolgotrajnemu stanju in sedenju

Če delate stoje, bodite pozorni na to, da ne stojite predolgo na enem mestu. Prestopajte sem večkrat pokrčite noge v kolenih in jih stresite. Kri bo tako zaokrožila, noge pa ne bodo postale mravljinčaste in težke. Med odmorom se, če je to le mogoče, sprehodite. Tudi če veliko sedite, večkrat dvignite noge, ne sedite s prekrižanimi nogami in izkoristite vsak trenutek, ko se lahko sprehodite – pa čeprav le do kopirnega stroja. V lekarnah in specializiranih trgovinah lahko kupite tudi posebne kompresijske preveze, ki bodo blagodejno vplivale na vaše počutje in preprečile otekanje nog.

4. Ohranjajte idealno telesno težo

Če ste pretežki, je cirkulacijski sistem bolj obremenjen, teža pa med gibanjem obremeni predvsem spodnje okončine.

5. Privoščite si kopel

Če so vaša stopala pogosto hladna, cirkulacija krvi ni optimalna. Spodbudila jo bo kopel, pri kateri izmenjujete vročo in mrzlo vodo.

6. Visoke pete? Stran z njimi!

Ljubiteljice visokih pet so bolj podvržene nastanku krčnih žil. Ko obujete visoke pete, se naravni položaj nog precej spremeni, poveča pa se tudi pritisk nanje. Če mislite, da visoke pete nogo polepšajo in podaljšajo, pomislite na to, kako bodo v petkah videti noge, prepredene z vidnimi žilami. Zato se petam za vsak dan raje odrecite in si jih raje nadenite le ob posebnih priložnostih.

Ne spreglejte