Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
14.40

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vročina vročinski val vročinski udar NIJZ

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 14.40

2 leti, 10 mesecev

Kako veste, da vas je doletel vročinski udar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vročina še ni dosegla vrhunca, saj bo najbolj vroč dan torek. V tem času moramo predvsem poskrbeti za svoje zdravje in se izogniti možnostim, da nas doleti vročinski udar.

Vročinski val je zajel vso Evropo. V Nemčiji so že dosegli 40 stopinj Celzija, na Hrvaškem jih napovedujejo. V Sloveniji tako visoko sicer ne bo šlo, je pa tudi 37 stopinj, ki jih pričakujemo v torek, vročina, ki lahko že povzroča zdravstvene nevšečnosti.

V nevarnosti so predvsem občutljive skupine, kot so starejši, otroci, bolniki in nosečnice.

Kakšne težave povzroča vročina? Daljše obdobje vročine lahko povzroči pregretje telesa in različne težave, kot so: • kožni izpuščaji, • vročinski krči, • vročinska izčrpanost, • omedlevica – kratkotrajna izguba zavesti, • vročinska kap.

Vročinski udar Ena izmed najbolj nevarnih posledic vročine, ki je lahko tudi smrtonosna, pa je vročinski udar. Normalna telesna temperatura je nekje med 36,6 in 37 stopinjami Celzija, pri vročinskem udaru pa se temperatura dvigne krepko čez 40 stopinj Celzija, kar je za telo lahko usodno.

Vročinski udar se lahko pojavi, ko mehanizmi v našem telesu niso več sposobni zniževati temperature na normalno vrednost. Temperatura telesa se takrat začne nenadzorovano dvigovati, kar privede do raznih zapletov, kot so odpoved ledvic in drugih organov, odpoved srca in splošno, nenedzorovano strjevanje krvi, navajajo na spletni strani drogart.org.

Zelo pomembno je zato vedeti, kakšni so prvi znaki vročinskega udara in kakšni varnostni ukrepi.

Kako preprečiti vročinski udar ‒ Pitje zadostne količine brezalkoholne tekočine (poleg vode tudi napitek, ki vsebuje soli) ‒ Počitek v hladnem in mirnem prostoru ‒ Uporaba hladnih in zračnih oblačil brez pokrival, saj pri glavi telo izgublja veliko toplote

Znaki vročinskega udara: ‒ mrzlica; ‒ ježenje kože; ‒ vrtenje v glavi; ‒ hiter utrip; ‒ rdeča, topla in suha koža, ki kaže na prenehanje potenja; ‒ krči (predvsem v nogah) zaradi zvišane telesne temperature in dehidracije, imenovani tudi vročinski krči;
 ‒ težave pri uriniranju (urin je temne barve ali pa je uriniranje oteženo);
 ‒ ekstremna utrujenost; ‒ zmedenost ali celo nezavest.

Poklicati reševalce in hladiti prizadeto osebo Pri vročinskem udaru je prva in najpomembnejša stvar, ki jo morate storiti, da pokličete reševalce in poskrbite, da se prizadeto osebo prestavi na čim bolj miren in hladen kraj, kjer jo je treba začeti ohlajati. Osebo ohlajamo z mlačno, ne mrzlo vodo, po vsem telesu, vanj pa pihamo zrak. Hladimo ga lahko tudi z mrzlimi obkladki, ki jih položimo pod pazduho ali na dimlje.

Kako še preprečiti težave, ki jih prinaša vročina, si lahko ogledate v spodnji infografiki, ki jo je pripravil NIJZ.

Ne spreglejte