Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 9. 2013,
12.27

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 22. 9. 2013, 12.27

8 let, 5 mesecev

Kako naj zaspimo jeseni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Po počitnicah ima lahko marsikdo porušen spalni ritem, ki še ni prilagojen delovnim obveznostim in rutini. Ponujamo vam nekaj nasvetov, da boste spanje spet spravili v red.

Na začetku jeseni se nam lahko zgodi, da smo še vedno v počitniškem in poletnem ritmu dolgih noči in poznejšega odhoda v posteljo, kar pa ni nujno usklajeno z delovnim urnikom, ki zahteva jutranje vstajanje. Če spalnega ritma novemu urniku ne prilagodite tako zlahka, poskusite s spodnjimi napotki.

Uprizorite si sončni zahod Dve uri ali uro prej, preden bi bilo najbolje, da se odpravite spat, zatemnite luči v stanovanju ter ugasnite zaslone računalnika in televizorja. Ob umetno ustvarjenem mraku bodo možgani naravno začeli proizvajati melatonin. Žgoča svetloba luči ustavi nastajanje melatonina, modra svetloba z zaslona pa je sploh sovražnik spanja.

Umirite se Potem ko boste v stanovanju ustvarili pridušeno svetlobo, poskrbite za to, da boste umirili tudi svoje misli in telo. Lotite se aktivnosti, ki imajo počasen ritem, so tihe in umirjajoče. Zagotovo to ni čas za odgovarjanje na elektronska sporočila in delo. Priprava na spanje je proces, ko počasi ugašamo misli in telo.

Zjutraj naj bo svetlo V nasprotju z večerom naj bodo jutra svetla. Tako se boste lažje zbudili, zato odgrnite zavese in v prostor spustite kar se da veliko naravne svetlobe. Zajtrkujte ob oknu.

Vsak dan odidite spat nekoliko prej Če se želite navaditi na bolj zgodnjo uro spanja, boste to najlažje dosegli tako, da v posteljo vsak dan odidete 15 minut prej, vse dokler ne boste prišli do želene ure. Prav tako je pomembno, da se spalnega urnika držite vseh sedem dni v tednu. Za telo je naporno, če se mora navaditi na tedenski spalni ritem, ki ga že konec tedna presenetijo drugačne navade.

Hrana za spanje Zvečer se izogibajte sladkorju, prav tako se vsaj tri ure pred spanjem izogibajte alkoholu. Kofein je tako ali tako snov, ki v pozni popoldan ne spada več.

Ne spreglejte