Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2013,
12.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 8. 2013, 12.08

7 let, 12 mesecev

Kaj jesti, ko je tako vroče?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vročina pogosto zmanjšuje apetit in nas sili, da se izogibamo kuhanju za vročim štedilnikom. Toda jesti je treba, opozarjajo strokovnjaki. Pomembna je le pravilna izbira živil.

Čeprav je neznosno vroče, še ne pomeni, da so vaši vsakdanji jedilniki potrebni hude revolucije. Dovolj bo, če boste najprej poskrbeli, da bo vaše telo skozi ves dan dobivalo dovolj tekočine, zato je priporočljivo, da obroke obogatite z dodatno količino sezonskega sadja in zelenjave.

Vroče obroke in mastne, hitro pripravljene jedi, nadomestite s hladnimi solatami, tudi testeninskimi, zmanjšajte količino zaužite soli, dovolj je samo 5 gramov na dan.

Sveža dopolnitev vašim jedilnikom naj bodo tudi sadne solate, najpopolnejša poletna sladica ostaja sladoled, lahko pa poskusite tudi ledeni jogurt ali zmrznjene sadne in doma pripravljene smutije.

Izogibajte se prevelikim vnosom kofeina in alkohola. Najboljša poletna pijača je voda, odžejala vas bosta tudi doma pripravljena limonada in ledeni čaj.

Popoln poletni meni

Solata iz testenin Sestavine: 350 gramov testenin, 250 gramov paradižnika, 40 gramov oliv, 200 gramov mocarele, 200 gramov tune, sol, poper, 20 listov sveže bazilike.

Priprava: v slani vodi skuhamo testenine. Ohlajenim testeninam dodamo narezan paradižnik, olive, paradižnik in tuno, vse skupaj dobro premešamo in pustimo počivati pol ure – toliko, da se okusi med sabo dobro premešajo in prepojijo. Solato na koncu začinimo z olivnim oljem, soljo in poprom, vse skupaj pa posujemo še z narezanimi listi bazilike.

Doma pripravljen zmrznjen jogurt Potrebujemo: 3 lončki jogurta, rjav sladkor, sok limone

Priprava: z jedilno žlico rahlo premešamo vse tri sestavine. Pazimo, da ne bomo dodali več kot štiri žlice sladkorja, sicer pa sladkamo po okusu, če želimo bolj kisel in svež okus, potem dodamo več limone in manj sladkorja. Zmes na koncu premešamo z mešalnikom. Jogurt naj v zamrzovalniku počiva več ur.

To je osnovni recept, po želji lahko dodamo tudi kose svežega ali zmrznjenega sadja, namesto navadnega jogurta lahko uporabimo sadnega. Če zmrznjenega jogurta ne želimo sladkati s sladkorjem, ga lahko pred uživanjem polijemo z medom, čokolado ali doma pripravljeno marmelado. Uporabite svojo domišljijo, dodajte koščke oreščkov ali semen, zelo okusen bo tudi z nekaj kapljicami bučnega olja.

Doma pripravljena limonada Sestavine: limone, voda, metini listi, ledene kocke

Priprava: limone preprosto stisnemo in razredčimo z vodo, dodamo nekaj svežih listov mete in nekaj kock ledu. Okus limonade lahko popestrimo lahko s koščki različnega sadja.

Poletni napitek lahko hranite v hladilniku tudi več ur.

Ne spreglejte