Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2023,
10.24

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Arbor Mea Medical

Natisni članek

advertorial zdravljenje operacija artroskopija poškodba Arbor Mea ramenski sklep

Petek, 27. 10. 2023, 10.24

2 meseca, 3 tedne

Izpah rame je lahko ponavljajoča se težava, kako ukrepati?

Vsebino omogoča Arbor Mea Medical

Nikoli ne bi pomislili, da lahko preprost gib, kot je met žoge, poškoduje naše telo. Pa je to vse prepogosta težava. Ostra bolečina, občutek preskoka v sklepu, omejena gibljivost in spremenjena oblika sklepa so jasni znaki izpaha. Ramenski sklep je najbolj gibljiv sklep v telesu in zato tudi najbolj podvržen izpahom, zato so sunkoviti, nepravilni gibi, padci in udarci tako pogosto krivi za to bolečo nadlogo. Hkrati je to težava, ki se rada ponavlja, zato preberite, kako ukrepati v takšnih primerih.

arbor mea | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Mehanizem poškodbe

Večinoma je za izpah kriva travma. Najpogostejše oblike le-te so:

  • metanje žoge,
  • udarci nad glavo,
  • nenadzorovani udarci v roko nad glavo ter
  • kombinacija padca na roko in zdrsa.

Pri nekaterih se izpahi v ramenu pojavijo tudi spontano. Takšne oblike nestabilnosti je težje zdraviti, saj so bolj kompleksne in povezane s slabo koordinacijo ramenskih mišic, slabo držo ter slabim položajem lopatice. Prvi izpah sklepa se pogosto zdravi konservativno in pozneje s fizioterapijo. Končni cilj fizioterapije je pomagati pacientom, da se vrnejo k želenim dejavnostim, naj gre za tekmovalni šport ali funkcionalne dejavnosti. Pomoč pri pridobivanju samozavesti za opravljanje teh dejavnosti je prav tako pomembna kot zagotavljanje, da so fizično pripravljeni na zahteve dejavnosti. Kadar po prvem izpahu pride do razvoja nestabilnosti sklepa in se izpahi ponavljajo, je običajno potrebna operativna stabilizacija. 

arbor mea | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zakaj je potrebna stabilizacija?

Kadar se težave ponavljajo, rama pa je slabo funkcionalna, je vredno razmisliti o strokovni pomoči, ki jo nudijo visoko usposobljeni kirurgi ustanove Arbor Mea. Pri izpahu pride do poškodbe glenoidalnega labruma in vezi na sprednji strani sklepa. Lahko pride tudi do poškodb hrustanca in kosti, zato je za vzdrževanje kakovosti življenja potrebno primerno ukrepanje. Po temeljitem pregledu poškodbo tkiv ocenijo z MR-I ali CT-artrografijo, nato pa glede na klinični status, število izpahov, starost, aktivnost in stopnjo poškodb struktur predlagajo najustreznejše zdravljenje.

Možnosti operativnega zdravljenja sta artroskopska stabilizacija ali odprta stabilizacija po Latarjetu. Pri artroskopski stabilizaciji gre za rekonstrukcijo kapsulolabralnega kompleksa s sidri. Za stabilizacijo po Latarjetu se odloči največkrat pri izrazitih kostnih poškodbah, saj gre pri tem posegu za prestavitev koščka kosti na sprednjo stran glenoida. 

rama poškodba | Foto:

Artroskopija in odprta stabilizacija

Artroskopija je minimalno invaziven operativni poseg, kar pomeni, da pri operaciji naredijo le majhne reze na koži. Zaradi tega je operativni poseg za pacienta prijazen, saj je manj poškodb mehkih tkiv, ki prekrivajo sklep, to so vezi, mišice in koža. Krvavitev pri artroskopskem posegu je minimalna. Bistvo operativnega posega je, da poškodovane sklepne vezi (ligamente) sklepni labrum (vezivni obroček okrog sklepne ponvice) in sklepno ovojnico pričvrstijo nazaj na njihovo narastišče na robu sklepne ponvice. V ta namen vstavijo na rob sklepne ponvice v kost vsadke (sidra – običajno so to resorbilna), na katerem so pritrjeni šivi. Te šive napeljejo skozi labrum, vezi in sklepno ovojnico na mestu poškodbe. Ko šive zavozlajo in zategnejo, pritrdijo te strukture nazaj na ustrezno mesto. Pacient po posegu hitreje okreva, brazgotine so majhne in komaj vidne. Poseg je izveden istega dne, kot ste nanj naročeni. Poseg se izvede v okviru enodnevne bolnišnice, kar pomeni, da lahko greste nekaj ur po posegu, torej še isti dan domov in ni potrebno bivanje v bolnišnici čez noč.

Odprto operacijo za stabilizacijo rame uporabijo v tistih primerih, ko je prisotna poškodba kosti na sklepni ponvici ali glavici nadlahtnice. S prenosom kosti nadomestijo kost, ki je poškodovana in je manjkajoča v sklepu. Na sprednjem delu rame naredijo nekaj centimetrov dolg rez, skozi katerega prikažejo sprednji del ramenskega sklepa. Operativni pristop ni invaziven, saj mišice v glavnem razmaknejo, da pridejo do sklepa. Bistvo operativnega posega je, da del kosti iz korakoidnega odrastka lopatice prestavijo na sprednji del sklepne ponvice, s čimer povečajo površino sklepne ponvice. Skupaj s kostnim delom prestavijo tudi kito, ki se nanj narašča. Ta še dodatno stabilizira ramenski sklep pri gibih odročenja in zunanje rotacije. Poseg je izveden tistega dne, kot ste nanj naročeni. Poseg se izvede v okviru enodnevne bolnišnice, kar pomeni, da lahko greste nekaj ur po posegu, torej še istega dne domov in ni potrebno bivanje v bolnišnici čez noč. Opisan operativni poseg je pri omenjenih situacijah, ko gre za nestabilnost ramena in hkrati za poškodbo kosti, najbolj zanesljiv.

arbor mea | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ustanova Arbor Mea, vse na enem mestu

kolki arbor mea | Foto: Vsak operativni poseg zahteva tudi primerno rehabilitacijo. Program rehabilitacije večinoma poteka po predvidljivih korakih, včasih pa ga je treba prilagoditi zaradi posebnih okoliščin. V Ustanovi Arbor Mea sodelujejo s specialisti fizikalne in rehabilitacijske medicine ter s fizioterapevti – na ta način aktivno sodelujejo pri vodenju fizioterapije ter pri izdelavi programov rehabilitacije po poškodbah. V sodobno opremljenih prostorih in operacijskih dvoranah ter z uporabo najbolj kakovostne opreme in materialov bo povrnitev vašega zdravja zagotovo potekala zelo uspešno. Zaupajte sodobnim pristopom k zdravljenju in minimalno invazivni operativni tehniki, ki vam bodo pomagali do ponovnega dviga kakovosti življenja. Vrhunska medicinska obravnava na področju poškodb in okvar sklepov vam je na voljo kar na štirih lokacijah po Sloveniji. Preverite, kako vam lahko pomagajo.

Ne spreglejte