Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 3. 2012,
15.16

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 16. 3. 2012, 15.16

8 let, 2 meseca

Bom zaradi beljakovinskih napitkov postala preveč mišičasta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tokratni članek je posvečen razkrivanju dejstev o beljakovinskih napitkih. Čeprav ti postajajo čedalje bolj priljubljeni, se jim ženske zaradi napačnih predstav izogibajo.

Tema o beljakovinskih napitkih med ženskami ni ravno priljubljena, saj so nekatere trdno prepričane, da beljakovine v prahu niso dobre za telo. Še bolj pa preseneča dejstvo, da nekatere izmed njih celo verjamejo, da bodo z uživanjem beljakovin v prahu nenadoma postale mišičaste kot bodybuilderji.

O tem, kaj je res in kaj ni, smo se pogovarjali z osebnim trenerjem Alanom Amadejem Eferlom, ki nam je povedal: "Moški zaradi moškega spolnega hormona testosterona pridobivajo mišično maso, žensk pa naj ne bo strah, saj jim tega estrogen ne omogoča. Ženske, kar pogumno na fitnes, uživajte v beljakovinskih napitkih, saj ne boste postale mišičaste, temveč samo lepo oblikovane in čvrste. Nekje sem tudi prebral, da je vitka ženska videti lepo oblečena, 'fit' ženska pa je videti lepo tudi gola."

Kaj pravzaprav so beljakovine v prahu in zakaj se jih uporablja?

Beljakovine v prahu so druga najpogostejša skupina prehranskih dopolnil, to dopolnilo pa ni priljubljeno samo med tistimi, ki se ukvarjajo s fitnesom, ampak tudi med drugimi športniki in rekreativci. V zadnjem času se njihovo uživanje povečuje, kljub temu pa med žensko populacijo še vedno stagnira.

Alana Amadeja Eferla smo povprašali, kaj pravzaprav so beljakovine in zakaj se jih uporablja: "Beljakovine so osnovni gradniki mišic, vsaka mišica je sestavljena v 90-ih odstotkih iz beljakovin. Beljakovine so torej osnovna hrana za naše mišice. Pospešujejo regeneracijo, tako ne prihaja do bolečin v mišicah po napornem treningu ali pa te niso tako izrazite. Obstaja veliko vrst proteinov, med njimi so sojini, jajčni, kasein, grahovi, sirotkini in še bi lahko našteval. Športniki in rekreativci se po treningu največ poslužujejo sirotkinih beljakovin, kajti so najhitrejši vir beljakovin in imajo popolno aminokislinsko sestavo. Sirotka je stranski proizvod skute. Druga vrsta beljakovin so beljakovine s počasnim sproščanjem, ki se dlje časa prebavljajo, in sicer je to kazein (mlečna beljakovina), ki se jo ponavadi užije pred spanjem oziroma kot nadomestek obroka čez dan."

Beljakovine v prahu lahko nadomestimo z alternativo, vendar ...

Če bi želeli doseči enak učinek brez uživanja beljakovinskih napitkov, bi morali užiti velike količine živil, seveda tistih, ki vsebujejo veliko beljakovin. Čeprav bi lahko tudi tako zaužili veliko potrebnih beljakovin, pa se mnogi zaradi hitrega življenjskega sloga odločajo za beljakovinske napitke. "Ljudje mi včasih rečejo, zakaj bi jedel proteine, če lahko pojem 200 gramov piščanca in je enako. Z vsakim takšnim se strinjam, vendar se moramo zavedati nekaj, in sicer 200 gramov piščanca vsebuje približno 40 gramov beljakovin, toliko ga vsebujeta tudi dve 30-gramski merici kakovostnih beljakovin. Preden naše telo piščanca prebavi in ta pride v kri, traja približno od dve do tri ure, beljakovinski napitek pa je pa v krvi v 15 do 30 minutah od zaužitja, kar je veliko bolj učinkovito, saj mišice potrebujejo beljakovine (beri: hrano) takoj po treningu, kajti takrat se začne regeneracija in rast mišic," nam je še za konec povedal Alan Amadej Eferl.

Ne spreglejte