Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 10. 2014,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 4. 10. 2014, 14.35

8 let

Bigoreksija oziroma ko moški postane obseden z mišicami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kadar je za moškega telovadba tako pomembna, da zaradi nje zanemarja vse preostalo v življenju - službo, prijatelje, družino, ženo, govorimo o bigoreksiji ali mišični dismorfiji.

Najbrž ste kdaj že slišali pogovor o anoreksiji, verjetno pa malokdaj slišite pogovor o bigoreksiji. Nekateri jo imenujejo tudi Adonisov kompleks, po prelepem mladeniču iz grške mitologije Adionisu, v katerega je bila zaljubljena Afrodita. Pojavlja se predvsem pri moških, ne zaobide pa niti nekaterih žensk. Pomeni obsedenost z mišičastim telesom, popolnemu telesu je posameznik pripravljen podrediti vse.

Bigoreksični moški se počutijo presuhe in premalo moške "Če se anoreksične ženske vedno počutijo predebele, se bigoreksični moški počutijo presuhe in premalo moške. Zato bigoreksiji rečem tudi obrnjena ali reverzna anoreksija," razlaga dr. Karin Sernec, vodja Enote za zdravljenje motnje hranjenja na psihiatrični kliniki v Ljubljani, ter dodaja, da bigoreksija uradno še ni uvrščena v mednarodno klasifikacijo bolezni, zato tudi ni uradnih podatkov o tej motnji, vsekakor pa sčasoma postaja vse očitnejša.

Izraz mišična dismorfija se je v strokovnih krogih uveljavil v devetdesetih letih in opisuje psihično motnjo, ki je tudi posledica vse močnejšega vpliva medijev. Če so dekleta obsedena z vitkimi zvezdnicami z naslovnic revij, so fantje obsedeni z mišičastimi moškimi, ki vse pogosteje nastopajo v akcijskih filmih.

Današnji superjunaki mišičnjaki Če je bil Charlton Heston v filmu Planet opic večino časa slečen, takšen torzo ne bi več zadovoljil današnjih akcijskih junakov. Po letu 2006, ko je bil v kinematografih film 300: Vzpon imperija, je spletno orodje Google Trends v iskalnikih zaznalo 300-odstotno povečanje besedne zveze: vaje za "six pack". Poleg tega so se v revijah pojavile razne skrivnostne vaje, ki prepeljejo do telesa, kot ga ima zadnji Superman, Batman ali kakšni drugi trenutni superjunaki. Še James Bond ni zgolj eleganten vohun, ampak je popolnoma mišično dodelan junak. Kako naj pod takšnim medijskim pritiskom moški s slabo samopodobo in slabim samospoštovanjem najdejo svoj jaz?

Težave s samopodobo Podobno kot pri anoreksiji je tudi za ljudi z bigoreksijo značilna ogromna potreba po nadzoru. Ti ljudje so namreč prepričani, da ne morejo na nič vplivati, a s pretiranim ukvarjanjem s svojim telesom dobijo občutek, da nadzorujejo vsaj ta del svojega življenja. Tudi ljudje z bigoreksijo imajo, prav tako kot bolniki z anoreksijo, težave s slabo samopodobo.

Moški, ki trpijo zaradi te motnje, imajo občutek, da imajo vedno premalo mišic in so tako samokritični, da jim ni nikoli dovolj vadbe. Študije so pokazale, da fantje, ki trpijo zaradi te motnje, pet ur na dan razmišljajo o tem, kako bodo svoje mišičasto telo še dogradili in kako njihove mišice niso dovolj razvite.

Sodobna zasvojenost s telovadbo Je bigoreksija sodobna zasvojenost? Sheri Jacobson, direktorica klinike Harley Therapy, odgovarja: "Telovadba sprošča endorfine, zaradi katerih se bolje počutimo. Vendar sodobna družba zasvojenosti s telovadbo ne obsoja toliko kot odvisnost od alkohola, drog ali iger na srečo, saj je telovadba koristna za zdravje. A čezmerna natreniranost in uživanje anabolnih steroidov uničujoče vplivata na telo, med posledicami so odpovedi jeter, ledvic. Poleg tega to slabo vpliva tudi na um, saj se zaradi bigoreksije pogosteje pojavljajo agresivnost, depresija in tesnobe."

Steroidi za povečanje mišične mase povzročajo erektilne motnje Ali moški poiščejo pomoč in kdaj jo poiščejo? Karin Sernec pravi: "V Sloveniji tri do pet fantov v pozni adolescenci pride po pomoč na Enoto za motnje hranjenja. Poudariti moram, da fantje zelo hitro poiščejo pomoč. Večina jih za povečanje mišične mase uživa tudi anabolne steroide, ki so strup za človeško telo, poleg tega povzročajo erektilne motnje."

Ne spreglejte