Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 3. 2011,
15.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 8. 3. 2011, 15.42

8 let

Beli čaj – čaj vseh čajev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čaj, pripravljen iz najnežnejših listnih brstičev čajevca, je za prave poznavalce čajnih skodelic pravi biser.

Obstajajo štiri vrste čaja, in sicer črni čaj, oolong, zeleni čaj in na skrajnem koncu lestvice najbolj prefinjen čaj na svetu – beli čaj. Ekskluzivnost belega čaja se skriva v procesu njegovega pridelovanja, saj najfinejše liste in vršičke rastline Camellia Sinesis obirajo izključno ročno. Beli čaj, dokler ne pride v čajno skodelico, nikoli ne pride v stik s človeško kožo. Brstiče takoj po žetvi izpostavijo pari in jih nato naravno, na soncu, posušijo, zaradi česar so vedno "sveži". Sušijo ga le nekaj ur, kar omogoči, da pride do naravne fermentacije, med katero se lističi rahlo omehčajo in razvijejo svojo pravo naravo. Lističe oberejo, preden se v celoti odprejo, ko so popki čajevca še prekriti s finimi belimi laski – od tod tudi njegovo ime.

Od zelenega in črnega čaja se beli čaj ločuje predvsem po obdelavi, saj velja za manj obdelanega in zaradi tega posledično tudi bolj zdravega. Ta prvovrstni čaj vsebuje več telesu koristnih snovi.

Priprava belega čaja

Za pripravo dobrega belega čaja je najpomembnejša prava temperatura vode, saj pri visokih temperaturah čaj dobi trpek in grenak priokus. Idealna temperatura vode je tako od 75 do 80 stopinj Celzija. Čaj pravilno pripravimo tako, da žličko čajnih listov, ki jih predhodno ne splakujemo, prelijemo z dvema decilitroma vode in pustimo stati od dve do tri minute. Če se odločite za čaj v filter vrečkah, bodite pozorni, da ne prekoračite minutaže, saj bo sicer čaj postal grenek in neokusen.

Boljši beli čaji hitreje razvijejo polno aromo in niso grenki, čaji slabše kakovosti pa lahko malce zagrenijo in nimajo tako polne arome. Prevretki se lahko uporabijo do štirikrat, vendar jih je treba vsakič namakati precej dlje (tudi do 15 minut). Nekateri ljubitelji čaj pripravljajo raje s hladnejšo vodo, prevretek pa pustijo v skodelici dlje, do pet minut. Čaj vsebuje kofein, zato se izogibajte uživanju pred spanjem.

Ne spreglejte