Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
12.31

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Foto: Thinkstock, Lidl Slovenija

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Petek, 18. 12. 2015, 12.31

2 meseca, 2 tedna

Društvo Vez-je se zaveda, kako pomemben je računalnik v življenju vsakega otroka

Znate živeti brez računalnika?

Siol.net

Foto: Thinkstock, Lidl Slovenija

Mlada ekipa društva Vez-je ima eno nalogo - osrečiti mlade, ki jim starši ne morejo privoščiti računalnika. Stari opremi znajo vdahniti življenje in ga usposobiti za šolsko delo, pa tudi za zabavo.

Ste kdaj poskusili vsaj teden dni zdržati brez računalnika? Gotovo ste ugotovili, da to skoraj ni mogoče, saj je vse naše življenje prepleteno z informacijami, ki si jih pošiljamo po spletu. Prostovoljci društva Vez-je se že tri leta ukvarjajo s popravljanjem in podarjanjem starih računalnikov uporabnikom, ki si jih sami ne morejo privoščiti.

 | Foto: Lidl Slovenija je prepoznal družbeno-odgovorno ambicijo društva Vez-je in jim priskočil na pomoč.

Podarili so jim več kot 80 odsluženih, a delujočih računalnikov z zasloni, ki bodo kmalu našli pot do novih lastnikov. V Lidlu Slovenija so računalnike zbirali dlje časa in se odločili za enkratno donacijo večje količine opreme.

Imate računalnik, ki ga ne uporabljate več? Preverite, ali lahko še komu koristi.

 | Foto:

Člani društva Vez-je sprejemajo odslužene računalnike, jih pregledajo, popravijo in pripravijo ter jih podarijo mladim, ki si ne morejo privoščiti svojega.

Preden pa računalnik postane primeren za novega uporabnika, mora ustrezati določenim zahtevam, saj društvo ne opravlja odvoza odslužene računalniške opreme. "Sicer sodelujemo z nekaterimi podjetji za reciklažo tehnične opreme, a to ni naša dejavnost," je povedal Matjaž Gerčar z društva Vez-je.

Društvo sprejema:

• prenosne računalnike (delujoče in nedelujoče, procesor z vsaj 1,6 GHz in 512 MB RAM),

• stacionarne računalnike (predvsem delujoče, procesor z vsaj 1,6 GHz in 512 MB RAMa),

• LCD-zaslone (samo delujoče, starih zaslonov CRT ne sprejemajo),

• miške in tipkovnice (samo delujoče in takšne, ki jih je še mogoče očistiti),

• zvočnike,

• razne druge delujoče komponente (RAM-e za prenosnike in stacionarne računalnike, trde diske, grafične kartice …) in

• licence za Windows XP in Windows 7.

Prek obrazca se lahko povežete s prostovoljci društva Vez-je in se dogovorite za prevzem računalnika.

Stari opremi vdahniti novo življenje

 | Foto:

Preden računalnik predajo naprej, zanj poskrbijo člani društva, ki najprej odpravijo kakršnekoli napake ter ga nato pripravijo za novega lastnika.

"Letos smo prejeli skoraj 250 prošenj za nov računalnik. Največkrat jih podarijo srednješolcem in študentom, v glavnem gre za prenosnike," je povedal Matjaž Gerčar.

Najprej pregledajo, ali je star računalnik še primeren za običajno delo, kot je brskanje po spletu in pisanje, sicer poskušajo ugotoviti, kaj je narobe, in zamenjati nedelujoče komponente. Seveda poskrbijo za sprostitev in na računalnik poleg uporabnih (odprtokodnih, preprostih) programov namestijo tudi kakšno igrico. Računalnik testirajo in ga pošljejo novemu uporabniku.

V treh letih so podarili že 144 računalnikov in z njimi osrečili 253 otrok. Prepričani so, da je prihodnost v rokah mladih, zato je njihov moto Poskrbimo, da ji bodo kos. Računalnik mladim!

Kdo se lahko prijavi za nov star računalnik?

 | Foto:

Vsi, ki se prijavijo za računalnik, morajo ustrezati določenim kriterijem. Podarijo jih družinam z otroki, mlajšimi od 25 let, od katerih se vsaj eden šola. Eden od pokazateljev, ki jim pove, da si mladi in njihova družina računalnik težko privoščijo, je tudi podatek, ali prejemajo socialno podporo.

Potrebujejo svež kader in nove prostore

Lidl Slovenija je društvu Vez-je podaril več kot 80 računalnikov in zaslonov. | Foto: Lidl Slovenija je društvu Vez-je podaril več kot 80 računalnikov in zaslonov.

Društvo, ki bo te dni upihnilo tretjo svečko delovanja, ima kadrovske težave, saj njihovo delovanje temelji na prostovoljcih, ki imajo poleg redne službe še druge obveznosti. Srečujejo se enkrat na dva meseca v Rampa Labu na Kersnikovi v Ljubljani.

"Potrebujemo svež kader, saj nas je premalo glede na to, koliko je prošenj za nove računalnike. Poleg tega pa bi nujno potrebovali nove skladiščne prostore, ki bi bili po možnosti primerni tudi za izvajanje delavnic. Te so namenjene popravljanju računalnikov, izmenjavi komponent in izkušenj med nami," je povedal sogovornik.

Zdaj imajo en prostor za skladišče in drugega za delavnico, kar pomeni, da morajo vsakokrat, ko se odpravijo na delavnico, vso opremo voziti na lokacijo in potem nazaj, kar je neučinkovito in zamudno.

Računalnik je danes osnovno orodje za učenje in delo, zato ima vsak otrok pravico do dostopa do svojega, kar je glavna naloga predane ekipe društva Vez-je in vseh donatorjev, ki jim pomagajo.

Elektronski naslov: info@vez-je.org
Telefon: 040926149

Po telefonu so dosegljivi vsak delovnik med 10. in 16. uro.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte