Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 11. 2015,
12.33

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Foto: Bor Slana

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Petek, 20. 11. 2015, 12.33

2 meseca, 2 tedna

Mladi vinarji navdušili ljubitelje vinske kapljice

Siol.net

Foto: Bor Slana

Foto: Bor Slana

V okviru Slovenskega festivala vin vsako leto poteka tudi izbor najboljšega vina mladih in nadobudnih vinarjev. Letos je z vinom sorte zelen navdušila ekipa Lanthierijeve zvezde.

Po mnenju letošnje žirije Slovenskega vinskega festivala in natečaja Lidlov mladi vinar so najbolj žlahtno vinsko kapljico "zakrivili" Vanesa Klinec, Alen Maligoj, Karlo Kopjar in Matej Zaro iz ekipe Lanthierijeve zvezde. Člane komisije so prepričali s skrbnostjo in predanim delom pri pridelavi vina ter z izbiro prave taktike komuniciranja. Ekipa, ki je pridelala odlično vino sorte zelen, prihaja z Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici.

"Predlagamo ga k testeninam, rižotam, k bolj lahkim, zelenjavnim in morskim omakam. Odlično se poda tudi k perutnini in pa k samostojnim zelenjavnim jedem," nam je svetovala mlada poznavalka dobrih okusov Vanesa Klinec iz zmagovalne ekipe.

"Res smo ponosni na svoj izdelek"

Po razglasitvi zmagovalcev natečaja Lidlov mladi vinar smo ujeli vidno navdušeno ekipo Lanthierijeve zvezde in jih povprašali o njihovem zmagovalnem vinu. "Naše vino je bilo po mnenju žirije najboljše. In res je najboljše. Zelo smo ponosni na svoj izdelek, super je uspel, saj je res tisti tipičen zelen, tipično mlado vino, s svežo, intenzivno sadno aromo," nam je povedala Vanesa Klinec, članica ekipe.

Razglasitev najboljšega vina pa spremlja tudi privlačna nagrada. Kako jo bodo izkoristili? "O tem se še nismo pogovarjali, a zagotovo v dobre namene: za študij, za nadgradnjo znanja," še pove Vanesa Klinec.

Nagrada je spodbudna – zmagovalna ekipa je od organizatorja, podjetja Lidl Slovenija, prejela 1.000 evrov, partner letošnjega natečaja Lidlov mladi vinar, podjetje P&F Jeruzalem, pa bo zmagovalni ekipi ponudilo še enomesečno plačano praktično delo.

Ko na vino posvetijo štiri zvezde, je uspeh zagotovljen

Razglasitev zmagovalca in podelitev zelo spodbudne nagrade. | Foto: Razglasitev zmagovalca in podelitev zelo spodbudne nagrade.

Zmagovalna ekipa ima poetično ime, za katerim pa se skriva tudi zanimiva zgodba. "Zgodbo povezujemo z Lanthierjevemi zvezdami. Gre za mit, ki govori, kako so v davnih časih štiri zvezde na nebu močno obsijale vinograd, kjer je rastla sorta zelen, in tako grofu Lanthierju pokazale pot do uspeha. On je prepoznal namig zvezd in začel pridelovati to sorto, z njo pa tudi uspel."

"Zato smo tudi mi Lanthierjeve zvezde, saj smo štirje prijatelji, ki se zelo dobro razumemo, imamo skupen cilj. Druži nas ljubezen do vinske kapljice, tako da nam o imenu res ni bilo treba veliko razmišljati."

Natečaj, ki spodbuja nova znanja in izkušnje

Ekipe mladih vinarjev so se projektov lotile v okviru natečaja Lidlov mladi vinar, ki je letos potekal že četrto leto. Natečaj študentom vinarstva in vinogradništva omogoča pridobivanje novih znanj in bogatih izkušenj ter pripomore tudi k boljši prepoznavnosti vin in vinorodnih okolišev. Prav zato je projekt Lidlov mladi vinar del trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet, v kateri podjetje Lidl Slovenija združuje družbeno odgovorne projekte in skrbi za kakovost ter ohranjanje tradicije in dediščine.

Natečaj Lidlov mladi vinar je potekal že četrto leto zapored. Na fotografiji: Tina Cipot, Lidl Slovenija. | Foto: Natečaj Lidlov mladi vinar je potekal že četrto leto zapored. Na fotografiji: Tina Cipot, Lidl Slovenija.

Od pridelave vina do skrbno izdelanega tržnega načrta

Študentje so med pripravami pokazali veliko razumevanje vinogradniške in vinarske panoge, saj so skrbno pridelali mlada vina, prav tako pa pripravili dobro premišljene tržene načrte. V Lidlu Slovenija se namreč zavedajo, da mladi potrebujejo še veliko dodatnega znanja in izkušenj predvsem na področju celovitega razmišljanja o izdelku, od steklenice, etikete do prodajnih kanalov in trženjskih orodij, ki so za uspešno vinarsko pot prav tako pomembna kot kakovost pridelanega vina.

Vse sodelujoče ekipe so se naloge lotile strokovno in z navdušenjem

Poleg Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo so v letošnjem natečaju sodelovali še študenti z mariborske Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, ki so pridelali vino sorte sauvignon, in dve ekipi z ljubljanske Biotehniške fakultete, ki sta se med sabo pomerili v pridelavi rebule. Najboljšo rebulo je po mnenju strokovne komisije pridelala ekipa In tresle so se brajde ter si s tem prislužila strokovni izlet v tujo vinorodno deželo.

V natečaju so sodelovale štiri ekipe: Grofje Meranski, In tresle so se brajde, Rebolucija in Lanthierjeve zvezde. | Foto: V natečaju so sodelovale štiri ekipe: Grofje Meranski, In tresle so se brajde, Rebolucija in Lanthierjeve zvezde.

"Priprave so bile kar težke oziroma bolj psihično naporne, saj se je bilo treba pripraviti pred največjimi strokovnjaki v vsej Sloveniji, in to tako s področja vinarstva kot tudi marketinga. V naše vino in zgodbo o vinu smo vložili veliko truda in časa, kar se nam je poplačalo. Pridobili smo neprecenljivo izkušnjo, kako skrbeti za trto in grozdje, da je končni rezultat kar najboljši. Skozi pripravo trženjskega načrta smo se naučili tudi, da dobro vino ni dovolj. Za uspeh na trgu je treba imeti inovativno idejo, ki jo lahko učinkovito izpelješ," o pripravah pove Vanesa Klinec, članica zmagovalne ekipe Lanthierjeve zvezde.

Mladi vinarji so bili popolnoma predani svojim ciljem. Kako so potekale priprave, si lahko ogledate na njihovem spletnem blogu Mladivinar.si, kamor so redno zapisovali vse svoje misli, izkušnje in izzive.

Slovenija ima veliko nadarjenih bodočih vinarjev

Po razglasitvi zmagovalcev je potekala okrogla miza, kjer so vse sodelujoče ekipe lahko delile svoje izkušnje, ki so si jih nabrale med pripravami. | Foto: Po razglasitvi zmagovalcev je potekala okrogla miza, kjer so vse sodelujoče ekipe lahko delile svoje izkušnje, ki so si jih nabrale med pripravami.

Mentorji letošnjih ekip in člani komisije se strinjajo, da vinogradništvo in trženje vina veselita mlade študente, kar je pomembno za nadaljnji razvoj panoge pri nas. "Natečaj Lidlov mladi vinar študentom omogoča, da razvijejo dodatna znanja in pridobijo nove izkušnje na področju, na katerem se sicer izobražujejo," je povedala dr. Tatjana Košmerl z Biotehniške fakultete.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte