Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 6. 2018,
15.43

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Lidl Slovenija

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet advertorial Lidl Slovenija prehrana ekološka pridelava pravična trgovina

Petek, 29. 6. 2018, 15.43

2 meseca, 2 tedna

Ko se na izdelku znajde zelena žaba

Vsebino omogoča Lidl Slovenija
nakupovanje trgovina

Poleg tega, da kupci želijo imeti izdelke, ki so pridelani iz kakovostnih sestavin, je zanje pomembno, v kakšnih razmerah so bila živila pridelana, predvsem tista, ki rastejo v tropskem pasu tretjega sveta. To se nanaša predvsem na kakav, kavo, banane, čaj, palmovo olje, kokos in druge. Tako na trgovskih policah najdete številne izdelke s prav posebnimi označbami – pa veste, kaj te označbe pomenijo?

Gre za certifikate, ki jih podeljujejo neodvisne organizacije, in označujejo izdelke, pri katerih so bila upoštevana načela trajnostne pridelave in predelave.

Odgovornost do kupcev

Lidl Slovenija | Foto:

Lidl Slovenija na prvo mesto postavlja varnost in kakovost izdelkov na svojih prodajnih policah. V okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet podpira slovensko gospodarstvo ter ponuja izdelke, ki so pridelani in oblikovani na trajnosten način.

Njihovi dobavitelji so strogo nadzorovani po mednarodnem standardu IFS Food, v sklopu katerega poleg stalnega zagotavljanja varnosti zahtevajo tudi stalno sledljivost izdelkov in surovin ter embalažnega materiala. Lidl Slovenija izpolnjevanje teh kriterijev redno preverja v sodelovanju z neodvisnimi institucijami.

Ustvarimo boljši svet | Foto: Izdelki Lidlovih blagovnih znamk morajo slediti mednarodnim in Lidlovim standardom kakovosti. V Lidlu Slovenija se pohvalijo lahko s številnimi zmagovalci testa Zveze potrošnikov Slovenije in z zlatimi priznanji za kakovost pekovskih izdelkov iz Lidlove pekarne.

Veste, kaj pomenijo posamezni znaki na izdelkih?

lidl izdelki | Foto:

rainforest certifikat | Foto: Deževni gozd: Zeleno žabico na izdelku je treba sprejeti z veseljem, saj to pomeni, da izdelek prihaja iz trajnostno usmerjenega kmetijstva. Organizacija Rainforest Alliance takšnim izdelkom podeljuje certifikat Rainforest Alliance Certified.

Rainforest Alliance deluje v tropskem območju, prizadeva si za ohranitev tropskih deževnih gozdov brez požiganja in za boljše življenje pridelovalcev. Certifikat se uporablja od leta 2003, organizacija pa deluje od leta 1987.

Logotip žabice najdete na Lidlovi temni čokoladi Bellarom in bananah na Lidlovi tržnici.

UTZ certifikat | Foto:

Kakav: Največji certifikacijski program pri zagotavljanju kakovostne in trajnostne pridelave kakava je UTZ, ki nadzoruje tudi pridelavo kave in čaja. Podeljujejo ga od leta 2002.

V Lidlu se zavezujejo, da bodo do leta 2020 kakav v njihovih izdelkih proizveden izključno na trajnostni način. Prehod poteka postopoma, saj trenutno še ni na voljo zadostnih količin kakava s certifikatom UTZ.

Na številnih Lidlovih čokoladah in čokoladnih izdelkih blagovnih znam Fin Carré, J.D. Gross in Mister Choc boste našli oznako UTZ, saj vsebujejo najmanj 10 % trajnostno pridelanega kakava.

Fairtrade certifikat | Foto: Pravična trgovina: Certifikat Fairtrade so začeli izdajati na Nizozemskem konec osemdesetih let, podelijo pa ga izdelkom, za katere delavci dobijo pravično plačilo in imajo primerne delovne razmere. Podeljevalci, ki preverjajo razmere, so pozorni na znake sodobnega suženjstva, ekološko komponento proizvodnje in pravične cene. Glavni namen je, da proizvajalci dobijo plačilo, ki jim omogoča dostojno življenje. Kupci poleg tega cenijo tudi, da je izdelkom mogoče slediti do njihovega izvora.

Certifikat Fairtrade podeljuje mednarodna organizacija Fairtrade Labelling Organization International (FLO), ki je začela delovati v letih 1991 in 1992, prisotna je predvsem v Afriki in Južni Ameriki.

Na Lidlovi tržnici boste našli tudi banane s certifikatom pravične trgovine (Fairtrade).

ekološki certifikat | Foto: Ekološko: Evropski logotip za živila iz ekološkega kmetijstva je zeleni list z zvezdicami. Ta živila so izdelana po ekoloških smernicah, ki omogočajo stalni nadzor in sledljivost surovin ter zagotavljajo pridelavo kakovosti in varnost hrane. Ekološko kmetovanje prispeva k ohranjanju kulturne kmetijske krajine, ohranjanju oz. izboljšanju biotske raznovrstnosti, varstvu virov pitne vode, trajnostnemu gospodarjenju z naravnimi viri in varovanju celotnega okolja.

Lidl Slovenija | Foto: Lidlova ponudba ekološko pridelanih izdelkov je vse večja, na policah Lidla je mogoče najti ekološko pridelano otroško hrano, testenine, mlečne izdelke, čaje, med, riž, sladkarije, pa tudi ekološka čistila W5 ECO. Slednja nosijo znak eko-marjetico, ki zagotavlja, da imajo eko čistila dobro čistilno učinkovitost in obenem manj obremenjujejo okolje.

MSC certifikat | Foto: Ribe: Intenziven ribolov zmanjšujejo zaloge rib po vsem svetu. Ribe, ki ustrezajo načelom trajnostnega ribištva in trajnostnih metod ribolova, so označene s pečatom organizacije Marine Stewardship Council (MSC). Organizacija MSC je neodvisna, na globalni ravni delujoča neprofitna organizacija, ustanovljena leta 1992.

delfinom_prijazen_ribolov certifikat | Foto: Tudi tunina mora izpolnjevati visoke zahteve trajnostnega ribolova. Tunina z modrim logotipom Safe je pridelana iz tunov, ki so jih ulovili na do delfinov prijazen način. Takšen lov mora izpolnjevati zahteve certifikata ISO, ki ga je v začetku 90. let zasnoval mednarodni program Earth Island Institute (EII). Zavzema se za do delfinov prijazen lov na tuna. Cilj programa je preprečiti, da bi kot stranski ulov pri lovu na tuna poginilo na milijone delfinov.

ribolov Lidl Slovenija | Foto: Lidl Slovenija resno jemlje trajnostni razvoj na področju rib. Na številnih Lidlovih izdelkih najdete logotip MSC, ki vedno natisnjen na rumenem ozadju v desnem kotu.

Vse konzerve tunine, ki jih prodaja Lidl, imajo modri logotip Safe.

 

V Lidlu Slovenija o boljšem svetu ne sanjajo, temveč ga skupaj s svojimi sodelavci, kupci in poslovnimi partnerji ustvarjajo. Vsak dan. 

Ne spreglejte