Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2016,
15.41

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock

Video: YouTube

Natisni članek

advertorial meditacija joga pletenje Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija

Četrtek, 11. 2. 2016, 15.41

2 meseca, 1 teden

Joga, ki osvaja svet in jo izvajamo s pletilkami ali kvačko

Siol.net

Foto: Thinkstock

Video: YouTube

Pletenje in kvačkanje nista le starodobni ročni spretnosti, ki naj bi počasi zamirali. Ravno obratno. Postajata tako priljubljeni, da se ju je prijelo novo poimenovanje - moderna joga, ki osvaja svet.

Pletenje in kvačkanje spet osvajata vse generacije po svetu. To ni nič presenetljivega, saj ročna spretnost, kot je pletenje, stimulira možganske centre za spomin, prostorsko predstavljivost, ohranjanje pozornosti, ustvarjalnost, gibanje in načrtovanje, zaradi česar se ob tej monotoni dejavnosti počutimo, kot bi meditirali.

"Leva, desna, leva desna," si med pletenjem ritmično ponavljamo v mislih, kar nas umirja in ponese v stanje meditacije. Čeprav gre za miselno nezahtevno dejavnost, pa se nevroznanost strinja – pletenje je tako blagodejno za možgane, da mu ne rečemo zaman nova joga. In pletenje že zdavnaj ni več rezervirano za starejše gospe, v vrtinec volne je potegnilo že mnogo mladih. Tudi moške.

Pletenje kot terapija

 | Foto:

Nekateri terapevti svetujejo pletenje kot učinkovito metodo za osebnostno rast. Ljudje, ki so sodelovali v raziskavi o učinkih pletenja na počutje, so navajali, da jih to osrečuje. Večina od več kot 3.500 sodelujočih v raziskavi britanskega terapevtskega centra je navedla, da pletejo za sprostitev, razvedrilo in zaradi želje po ustvarjanju. Ko smo napeti in nas razjedajo negativne misli, s katerimi bi najraje napadli vse okrog sebe, raje zagrabimo pletilke in klopčič volne ter se zasidrajmo v mehak naslonjač. Okrog nas bo v trenutku posijalo sonce, poglobili se bomo v monotono klikanje pletilk in se oddaljili od vseh tegob. Morda nas bo celo presenetila nova rešitev stare težave. Če bo mimogrede nastal še kak lep šal ali okrasek za dom, bodo rezultati našega sproščanja še posebej dobrodošli.

Kako začeti?

 | Foto:

Pletenja se je bilo včasih mogoče naučiti tudi v šoli. Če nas v otroštvu niso naučili te ročne spretnosti, se najprej naučimo pravilno držati nit v rokah. Zelo praktično je tudi najprej plesti s prsti. Ko nam bo gibanje rok, prstov in pletilk prišlo v kri, bo to gibanje tako avtomatično, da bomo ob pletenju odplavali v svoj svet ali celo gledali televizijo.

Najprej se je treba naučiti pravilnega držanja preje. Za t. i. celinski (continental knitting, v pomoč za iskanje na spletu) način pletenja, kot ga uporabljamo pri nas, prejo navijemo na prste leve roke, tudi klopčič je vedno na levi.

Kako držati nit:

 

Desne zanke (knit stitch) so prve zanke, ki se jih moramo naučiti kot začetniki:

 

Leve zanke (purl stitch) so malce naprednejše, a nujne za onsovne vzorce:

 

Brez nasnutka (cast-on) ni izdelka. Z dvema pletilkama v roki nasnutek ne bo zategoval izdelka.

S pletilkami v roki se odpravimo boljšemu počutju in večji intelektualni zmogljivosti nasproti!

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte