Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 8. 2021,
11.44

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

drama komedija italijanski film TV Telekoma Slovenije

Ponedeljek, 30. 8. 2021, 11.44

2 leti, 7 mesecev

V videoteki DKino!

Čarobne noči (Notti magiche/Magical Nights)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Čarobne noči | FIVIA – Vojnik

FIVIA – Vojnik

Sentimentalno in ironično potovanje treh scenaristov, osumljenih umora producenta, po ulicah Rima. Film Paola Virza (Človeški kapital) opisuje veličino in bedo počasi izginjajoče zlate dobe italijanske kinematografije ter se ji na drzen in humoren način pokloni.

Italija │ 2018 │ 120 min. │ Komična drama

R: Paolo Virzì I: Mauro Lamantia, Giovanni Toscano, Irene Vetere, Roberto Herlitzka

IMDb: 6,1/10 │ Rotten Tomatoes: 100 % │ Uporabniki Googla: 60 %

Italija leta 1990. Ko italijansko nogometno reprezentanco na svetovnem prvenstvu po streljanju enajstmetrovk izloči Argentina, je prestolnica v globokem žalovanju. Tisto noč športni avto črne barve zleti s ceste naravnost v Tibero.

Policija iz vozila potegne truplo znanega italijanskega filmskega producenta Leandra Saponara. Glavni osumljenci za umor so trije mladi nadobudni scenaristi, ki so jih zvlekli pred policiste, da bi povedali svoje različice dogodkov tiste noči.

Fotogalerija
1 / 13

"Film je pogosto neverjetno točen pri izpostavitvi absurdnih posebnežev, življenjskih slogov in idej (ter idealov) tistih let, ki se zdaj zdijo nenavadno smešni." Deborah Young, Hollywood Reporter


"Grenko-sladko ... In izvrstno." Irene Crespo, Cinemanía


"V času, ko največje italijanske režiserje današnjega časa – denimo Luca Guadagnina, Paola Sorrentina in Mattea Garroneja – povezujemo s filmi, ki so že vnaprej ustvarjeni z mislijo na globalno občinstvo, nam Paolo Virzì s Čarobnimi nočmi ponuja pristen izlet v srce italijanske kulture." Matic Majcen, 3. program Radia Slovenija - Ars


Napovednik filma Čarobne noči:

Zanimivosti:

  • Naslov filma Čarobne noči (2018) izhaja iz refrena ponarodele italijanske pesmi Un'estate Italiana (Italijansko poletje), ki sta jo priljubljena italijanska izvajalca Edoardo Bennato in Gianna Nannini odpela na milanski slovesnosti ob odprtju svetovnega prvenstva v nogometu leta 1990.
    Čarobne noči | Foto:
    Zgodba filma se odvija v drugem mesecu omenjenega turnirja – julija 1990.
  • Režiserju Paolo Virzu se je ideja za film porodila leta 2016 na pogrebu Ettora Scole – enega od vodilnih italijanskih cineastov in režiserja klasik, kot sta Grdi, umazani, zli (1976) in Poseben dan (1977).

    Čarobne noči | Foto: "Spoznal sem, da so nas zadnji od velikih dokončno zapustili, nato pa se mi je posvetilo, da bi se želel zahvaliti tem mitskim osebnostim in da bi to rad storil na nespoštljiv način, s poigravanjem, kot so me to nekoč sami naučili."
  • Osrednje like so upodobili mladi igralski novinci Mauro Lamantia, Giovanni Toscano in Irene Vetere.

    Čarobne noči | Foto: Igralsko zasedbo filma dopolnjujejo številni znani italijanski igralci in igralke, kot so Giancarlo Giannini, Roberto Herlitzka, Paolo Bonacelli, Ornella Muti, Marina Rocco, Andrea Roncato, Giulio Scarpati, Emanuele Salce, Giulio Berruti, Ludovica Modugno, Ferruccio Soleri in Simona Marchini.
  • Štirinajsti celovečerec Paola Virza (Prva lepa stvar, Človeški kapital, Noro veselje) so premierno prikazali na rimskem filmskem festivalu.
TV-priporočila: filmi o psih
Trendi Pasje radosti in filmske sladkosti

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


V videoteki DKino si oglejte tudi:

Nevidno življenje Evridike
Trendi Nevidno življenje Evridike (A Vida Invisível/Invisible Life)
Lovci na tartufe
Trendi Lovci na tartufe (The Truffle Hunters)
Milost
Trendi Milost (Roubaix, une lumière/Oh Mercy!)
Ne spreglejte