Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 10. 2013,
20.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

top 10 noč čarovnic filmi

Četrtek, 24. 10. 2013, 20.13

8 let

Top 10 (klasičnih) filmov za Noč čarovnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
31. oktober, Noč čarovnic, ena noč, ko je duhovom, vampirjem, zombijem in drugim človeku neljubim bitjem dovoljeno vse. Tudi noč, ko ljubitelji grozljivk še bolj kot običajno pridejo na svoj račun.

1. Nočna mora v ulici Brestov (Nightmare on Elm Street) – 1984 Robert Englund je z upodobitvijo iznakaženega, sadističnega morilca z noži na rokavici, ki na svoje žrtve preži v sanjah, postal ikona v žanru grozljivk. Gre za enega od najboljših grozljivih filmov vseh časov, ki ga je posnel mojster grozljivk Wes Craven. Cineasti filma ne smejo zamenjati z remakom iz leta 2010, ubogo kopijo izvirnika, v kateri je v naslovni vlogi Freddieja Krugerja nastopil Jackie Earle Haley.

2. Stvor (The Thing) – 1982 Stvor Johna Carpenterja še danes velja za eno od najboljših znanstvenofantastičnih grozljivk, ki združuje mrzlo arktično zimo, ekstremno izoliranost skupinice znanstvenikov na raziskovalni postaji in spreminjajočo se nezemeljsko pošast, ki povzroča sive lase predvsem glavnemu junaku Kurtu Russllu.

3. Izžarevanje (The Shining) – 1980 Seznam filmov za Noč čarovnic ne bi bil popoln brez klasike med grozljivkami, mojstrovine Stephena Kinga, ki jo je na platno vrhunsko prelil Stanley Kubrick. Hotel nekje bogu za hrbtom, zima, debela snežna odeja in tričlanska družina, ki sprejme nekajmesečno delo sezonskega paznika. In oče, ki počasi blazni. Nepozaben prizor, v katerem Jack Nicholson s sekiro terorizira Shelley Duvall ... "Here's Joooohneyyyyy!"

4. Izganjalec hudiča (The Exorcist) – 1973 Film Williama Friedkina, (ali upravičeno?) najboljša grozljivka vseh časov, je šokiral, šokira in bo šokiral generacije in generacije filmofilov. Ultimativni boj Cerkve proti hudiču. Otrok (izvrstna Linda Blair), ki ga obsede demon. Nedolžna deklica, ki bruha, obrača glavo za 360 stopinj, se polzi po stopnišču kot pajek in govori z nezemeljskim glasom. Le kaj bi bilo lahko bolj grozljivo od tega?

5. Noč živih mrtvecev (Night of the Living Dead) – 1968 Film vseh filmov o živih mrtvecih. Črno-bela zgodba režiserja Georgea A. Romera o skupini tako različnih posameznikov, ki se pred terorjem v obliki hodečih trupel, ki hlastajo za človeškim mesom, zateče na osamljeno kmetijo nekje na ameriškem podeželju, je subtilna, a nadvse srhljiva kritika tedanje družbe in prikaz šibkosti človeške rase. Film z globokim sporočilom, nekaj res šokantnimi prizori in hordo neživih z nepotešljivim apetitom ...

6. Noč čarovnic (Halloween) – 1978 Še ena klasika Johna Carpenterja, v kateri je blestela takrat 20-letna Jamie Lee Curtis. Kraljica kričanja, kot so jo poimenovali, je bežala pred z mesarskim nožem oboroženim psihopatom Michaelom Myersom, ki po letih životarjenja pobegne iz psihiatrične bolnišnice in se vrne na kraj zločina, kjer je moril še kot otrok. Delo, pa naj bo še tako krvavo, pač mora biti opravljeno, ne?

7. Carrie – 1976 Briljantna Sissy Spacek v vlogi njenega življenja ... No, vsaj eni izmed njih. Mladenka s telekinetičnimi sposobnostmi in versko fanatično mamo doživi najlepši trenutek svojega življenja – postane kraljica maturantskega plesa. A neslana šala z vedrom prašičje krvi lepo dekle spremeni v podivjano antijunakinjo, ki z močjo svojih misli (in res srhljivim izbuljenim pogledom) povzroči masaker brez primere. Omembe vreden je tudi letošnji remake, v katerem je v naslovni vlogi blestela Chloe Grace Moretz.

8. Teksaški pokol z motorko (Texas Chainsaw Massacre) – 1974 Kultna klasika Tobeja Hooperja, v kateri Leatherface, manijak z masko iz človeške kože in rjasto motorko, vsepovprek veselo seklja nedolžno mladež, še danes velja za eno od bolj vznemirljivih grozljivk sedme umetnosti. Druga nadaljevanja in številni remaki so poskušali ponoviti grozo hektolitrov krvi, letečih odsekanih človeških udov in kričanja (ter nadležnega zvoka stare motorke), a izvirnik je še vedno neprekosljiv ...

9. Petek, 13. (Friday the 13th) – 1980 Hokej nikoli ne bo isti ... vsaj pogled na hokejsko masko ne. Za to je zaslužna kreatura v podobi (ne)človeka (kolikokrat je vstal od mrtvih!?!), hrusta Jasona Voorheesa. Ne toliko v prvem delu kot njegovih nadaljevanjih, saj je najprej za nemalo število mrtvih med mladimi v kampu Crystal Lake poskrbela njegova blazna mati. Ko pa jo zadnja preživela elegantno obglavi, njeno delo prevzame ponosni sin ... Izvirnik, ki kljub svoji starosti še vedno poskrbi, da dvakrat premislite, preden zaplavate v mamljive vode lokalnega jezerca ...

10. Zlobni mrtveci (Evil Dead) – 1981 Še danes ena od najbolj zabavnih in posmehljivih ter obenem najbolj gnusnih režijskih kreacij Sama Raimija. Peterica mladih v nič kaj mamljivi kočici v gozdu, odkritje knjige mrtvih, branje (kljub izrecni prepovedi) iz nje ter demonski duhovi, ki obsedejo naše protagoniste. Bruce Campbell se je z vlogo Asha zapisal v anale kultnih junakov iz grozljivk, Raimi pa dokazal, da gre za nadvse inovativnega režiserja, na katerega mora kinematografski svet še kako računati. Letošnji remake, nad katerim je bedel Fede Alvarez, je spoštljiv (in še bolj nagnusen) poklon izvirniku.

Ne spreglejte