SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zlati lev za življenjsko delo na področju arhitekture Franku Gehryju

2

termometer

Na mednarodni arhitekturni Mostri v Benetkah bo zlatega leva za življenjsko delo prejel Frank Gehry.

V duhu 11. izdaje arhitekturne Mostre je Gehryjevo delo pomembno zaznamovalo eksperimentiranje. "Gehry je spremenil sodobno arhitekturo. Rešil jo je meja "škatle" in ustaljenih gradbenih meja," je v obrazložitvi zapisal kurator bienala Aaron Betsky.

Betsky, sicer vodilni kritik in teoretik arhitekture, je Gehryja predlagal za nagrado, dodelila pa mu jo je strokovna žirija, ki ji je predsedoval vodja beneškega bienala Paolo Baratta.

"Danes, v 50. letu delovanja, je Gehry eden najbolj znanih svetovnih arhitektov zaradi njegovih bohotnih designov za zgradbe, kot sta Guggenheimov muzej v španskem Bilbau (1998) ali Walt Disneyjeva koncertna hala (2005)," je v predlogu zapisal Betsky.

Mednarodni arhitekturni bienale v Benetkah bo potekal med 14. septembrom in 23. novembrom. V sklopu bienala bodo na ogled tudi Betskyjeva "vodna vrata" za lagunsko mesto, ki bodo povezovala otok z letališčem.

Odbor bienala je odobril tudi podelitev posebnega zlatega leva za življenjsko delo v sklopu 500 obletnice rojstva italijanskega arhitekta Andree Palladia. Priznanje je pripadlo Američanu Jamesu S. Ackermannu, enemu od strokovnjakov, ki so ustvarili sodobno zgodovino arhitekture, in avtorju dveh pomembnejših monografij, posvečenih Michelangelu in Palladiu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin