SiolNET. Trendi Svet znanih
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začenja se 10. festival Pranger

3

termometer

S konceptualno razpravo Poezija in ideologija se danes začenja že deseti festival Pranger, ki bo letos v Ljubljani, Rogaški Slatini in Pilštanju.

Festival Pranger, srečevališče pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, ponuja platformo za razmislek o slovenski poeziji. Na njem se bo letos predstavilo devet pesnic in pesnikov po izboru treh kritikov – Zorana Pevca, Barbare Pogačnik in Jerneja Županiča. Tokrat so izbrali Katjo Plut, Majo Vidmar, Ivo Stropnik, Katjo Gorečan, Alenko Jovanovski, Kristino Hočevar, Janeza Ramoveša, Milana Vincetiča in Karla Hmeljaka.

Vsakokrat ima festival tudi izbrano državo oziroma kulturo, v katere jezik prevaja slovensko poezijo in iz katere skupaj s partnerji povabi v goste pesnice in pesnike. Tokrat je izbrana država Rusija, v goste pa pridejo pesnika Viktor Ivanin (Novosibirsk) in Kiril Korčagin (Moskva), prevajalec ruske poezije v nemščino, pesnik in borec za kritiko poezije Hendrik Jackson (Berlin) ter dopisnik RTV Slovenija iz Moskve, komparativist Andrej Stopar.

Letos bodo na festivalu prvič podelili tudi Stritarjevo nagrada, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za mladega kritika ali kritičarko. Nagrada bo po jubilejnem nagovoru predsednika Državnega sveta RS mag. Mitje Bervarja sklepni del letošnje, že 10. izdaje festivala.

Poleg živahnih debat – odprla jih bo torkova konceptualna razprava z naslovom Ideologija in poezija –, pesniških branj, programa ELA, s katerim Pranger spodbuja pesniško besedo pri osnovno- in srednješolcih, pa bodo festival popestrili tudi glasbeni nastopi, ki jih bosta sklenila Severa Gjurin in Dejan Lapanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin