Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 9. 2011,
8.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 30. 9. 2011, 8.05

7 let, 12 mesecev

Videošpon: Oddaja, ki je Sloveniji predstavila internet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na začetku devetdesetih so mladi in starejši ob torkovih večerih čepeli pred televizorji in v oddaji Videošpon spremljali dogodivščine Jonasa Ž.

Leta 1993 nas je učil uporabljati internet, neverjetna je glasbena točka z Juretom Koširjem, nepozaben pa je bil trenutek, ki je iz tira vrgel na videz hladnega Vita Trefalta.

"Prvič v zgodovini oddaje sem ostal brez idej. Košak, kaj bi? A neki z računalnikom?" je le eden izmed dialogov med voditeljem Videošpona Jonasom Žnidaršičem in režiserjem Andrejem Košakom. "Šlo je za čisto improvizacijo z neko zdravo mero humorja. Mogoče je bilo pri vsem najbolj zanimivo to, da nihče od gledalcev ni vedel, kako izgledam. Jonas je na drugi strani postal zvezda med mladimi in starimi," nam pove Košak, ki izreden uspeh Videošpona – od leta 1991 do 1996 je bil daleč najbolj gledana mladinska oddaja, nagrajena celo z viktorjem – pripisuje dobro zamišljeni ideji, izrednemu voditelju, nemoteči režiji in nepredvidljivosti dogodkov. "Nikoli nisi dejansko vedel, kaj se bo zgodilo. Spomnim se, da Jonas nekega dne sploh ni prišel v službo, oddajo sem zato prevzel jaz in vse se je vrtelo okoli vprašanja: Le kje se potika Jonas? Vse smo delali "usput". Bili smo mladi, kreativni in duhoviti."

Rojstvo Videošpona se je zgodilo spomladi leta 1992, ko je Jonas začasno nadomestil predhodno voditeljico Videolestvice Studia Ljubljana Judito Zidar. Karizmatični mladec v oprijetih kavbojkah in srajci se je kaj kmalu izkazal za izredno zamenjavo, Judita je presedlala v gledališke vode, Videolestvica je padla in nastal je Videošpon. "Samega formata oddaje nisem nikoli spreminjal, saj sem se tako izognil pisanju scenarijev in dolgočasnim sestankom," pove Jonas.

Sloveniji predstavili internet

"Internet je ena mreža vseh svetovnih računalnikov, ki so povezani v neko mrežo. Če se povežeš na internet, lahko debatiraš z nekimi tipi po svetu." Tako je Jonas slovensko občinstvo prvič poučil o uporabi interneta. Spomnimo, da je komunikacija z gledalci poleg telefona potekala tudi prek legendarnega IRC-a. "Internet je bil nekaj, za kar sem mislil, da bo mulariji zanimivo. Nisem imel občutka, da gre za nakakšno revolucijo. Danes bi verjetno v oddaji tvitali, pisal bi komentarje na forumu, vklapljal bi se s telefonom ..."

Jonas na vprašanje, ali si še kdaj za voljo dobrih starih časov ogleda kakšno oddajo Videošpona pa pove: "Po pravici samega sebe težko prenašam."

"Bolje Tito nego Trefalt Mito"

Vprašanje cenzure je bilo v tistem času povsem v ozadju, če si bil seveda korekten do vodečih in vodilnih. "Cenzure ni bilo, vse dokler Jonas ni predstavil slavnega napisa Bolje Tito nego Trefalt Mito. Po tistem smo bili vsi ustvarjalci Videošpona poklicani k Lombergarju, situacija je bila dokaj mučna, vendar smo preživeli," pove Košak.

"V groznih, starih, svinčenih časih ni bilo nobenega govora o cenzuri. Vsi smo bili prepuščeni svoji pameti. Mito Trefalt je "štos" na žalost vzel zelo osebno in z mano ni želel imeti nobenega stika več. Moje oddaje sploh ni želel imeti več v redakciji," na temo Tita in Mita pripomni Jonas. Poudarimo, da se je oddaja v 90 odstotkih predvajala v živo. Izredni so bili primeri, ko je bil zaseden studio in so morali oddajo posneti vnaprej. Ideološki dejavniki po pripovedovanju sogovorcev niso bili težava.

"Vsaka oddaja ima neki rok trajanja"

In kaj se je zgodilo z Videošponom? "Vsaka oddaja ima neki rok trajanja. Po letu 1996 sem se sam začel ukvarjati s filmom Outsider, Jonas pa je presedlal na komercialno televizijo," sklene Košak.

"Oddaja se je končala v trenutku, ko je Miša Molk prevzela vodenje zabavnega programa. Kar naenkrat sem bil brez posla in odpravil sem se na komercialno televizijo," pa ključni dejavnik padca Videošpona opiše Jonas.

Za konec smo legendarnega voditelja povprašali, ali se mu še kdaj zgodi, da se na ulici kakšen mulec zadere: Kje si Ž? "Jah, se zgodi, vendar pa generacije, ki trenutno raste gor, ne zanimam več. Tisti malo starejši so do mene postali prav spoštljivi. Pozdravijo me in jaz jih pozdravim nazaj. Mularija me ne j... več."

Ne spreglejte