Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
13.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 16. 7. 2013, 13.15

8 let, 5 mesecev

Video: Playboyev zajček – umetnost ali reklama?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Delo Richarda Phillipsa, postavljeno v teksaško puščavo, ki ga je naročil Playboy, so prepoznali za "preveč komercialno".

Playboy Mafra je javna skulptura, ki jo je po naročilu naredil umetnik Richard Phillips. Sredi teksaške puščave neonski playboyev zajček velikega formata na drogu postavljen ob črn športni avtor na povešeni platformi je, kot poroča Los Angeles Times, nemalo prebivalcev mesta Mafre spravil v nejevoljo. Šlo naj bi namreč za preveč komercialno gesto in ne umetniško delo.

Teksaški oddelek za prevoz je izdal mnenje, da umetniško delo krši predpise, saj nima ustreznih dovolj potrebnih za oglaševanje. Lastniku objekta je dal 45-dnevni rok, da skulpturo umakne.

Playboyev predstavnik za odnose z javnostmi je za Los Angeles Report dal izjavo, da v podjetju Phillisovo delo obravnavajo kot umetniško delo in ne kot oglaševanje. V uradni izjavi za medije pa so zapisali: "Ne strinjamo se, da umetniška instalacija Richarda Phillipsa krši zakon, pravila in odredbe. Naša pravna služba se s primerom že podrobno ukvarja in upamo, da bomo rešitev nastalega problema rešili zadovoljivo in hitro."

Teksaška pooblaščena javna retrovizorka Lineaus Lorette v Mafri, ki naj bi bila pobudnica prijave, pa je za El Paso Times izjavila, da ko je videla instalacijo, je takoj pomislila, da gre za logo podjetja. Glede na to, da pa znakov oziroma logov v Teksasu ne smeš v javni prostor postavljati brez dovoljenja, meni, da gesta nima legalnega ozadja.

Video s težavno zvezdnico Z zvezdništvom in pop kulturo odtisnjena umetnost Richarda Phillipsa med umetnostnimi kritiki ne žanje pretiranega navdušenja.

Leta 2011 je na primer newyorški avtor ustvaril kratek video, v katerem se igralka Lindsay Lohan dviga iz bazena. V času, ko je umetnikova galerija Gagosian video 0bjavila na spletu, je bila zvezdnica ravno v hišnem priporu.

Ne spreglejte