SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Slovenskem mladinskem gledališču Za prgišče Šekspirja

2

termometer

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo kot zadnjo v letošnjem letu premierno uprizorili predstavo Za prgišče Šekspirja avtorja Iztoka Lovrića.

Režijo predstave, v kateri se politični sedanjik izmenjuje ter prepleta s Shakespearovim sedanjikom, je prevzel Matjaž Pograjc. Premiera bo v četrtek, 4. decembra, ob 19. uri. Gledalci bodo priča druženju dveh ducatov protagonistov v mestu duhov, ki se imenuje Shakespeare in je hkrati Divji zahod, saj združuje kolonializacijsko zgodovino in postkolonialni sedanjik.

Predstava z aktualno tematiko in aktualnimi politiki

Nicolas Sarkozy, Carla Bruni, Vladimir Putin, Hillary Clinton, dalajlama in novinarka CNN Christiane Amanpour se bodo znašli v saloonu, kjer jih bo pričakala druščina duhov - šerif Richard Burbage, pogrebnik Thomas Pope, lastnica bordela Joanna Sinclair, bogata vdova Augustina Phillips in kavboj-ka Jack (Jackie) Bryan. V obnebju podnebnih sprememb, terorističnih groženj, antiglobalizma, korporativizma in novih populizmov se bodo odigrale zgode in nezgode, v katerih bo mogoče vse, piše v sporočilu za javnost.

Predstava se bo sčasoma dopolnjevala

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Lovrić, je tokat prvič samo napisal besedilo, nato pa delo prepustil ostalim ustvarjalcem. Preden se je lotil pisanja, je raziskal western in Shakespearja, nato pa ustvaril fantazmo, ki se dogaja na Divjem zahodu. Tekst je po besedah dramaturga predstave Tomaža Toporišiča ob postavljanju predstave doživel delne transferje, saj se je tedaj pokazalo, da gre lahko predstava v še nove smeri. Sicer pa se bo predstava po besedah Matjaža Pograjca dopolnjevala še z vsako ponovitvijo.

Predstava prinaša v gledališki prostor številne novosti

Za potrebe predstave bo po besedah direktorice SMG Uršule Cetinski do nerazpoznavnosti spremenjena spodnja dvorana gledališča, sicer pa predstava, ki je zmes različnih gledališčih izrazov in tehnik, po njenih besedah prinaša nekaj novega, "še ne videnega" v gledališki prostor in to ne le slovenski, ampak tudi širše.

V predstavi nastopajo Željko Hrs, Katarina Stegnar k.g., Dario Varga, Damjana Černe, Marko Mlačnik, Daša Doberšek, Matej Recer, Ivan Peternelj, Neda R. Bric, Janja Majzelj, Blaž Šef k.g., Primož Bezjak in Maruša Geymayer Oblak. Za glasbo je poskrbel tandem Silence, kostumografinja predstave je Mateja Benedetti, za lutke in animacijske rekvizite je poskrbela Barbara Stupica, za video Jasmin Talundžić.

Ponovitve predstave bodo 8., 9., 10. in 11. decembra ob 19.30.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin