Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
10.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 10.04

8 let

V Italiji razstava prepovedanih knjig

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V toskanskem mestu Cortona je na ogled razstava knjig, ki so bile v času nastana prepovedane zaradi radikalne seksualne in religiozne vsebine ali znanstvenih dognanj.

Postavitev "I libri proibiti" (Prepovedane knjige) prinaša 40 del, ki so izšla med 16. in 20. stoletjem, med njimi izvirno izdajo Doktorja Živaga Borisa Pasternaka. Trnova pot Doktor Živaga Romana Doktor Živago, ki ga je Pasternak dokončal leta 1956, zaradi protimarksistične vsebine ni želel izdati noben ruski založnik. Iz Sovjetske zveze ga je pretihotapil italijanski založnik Giangiacomo Feltrinelli. Ko je KGB izvedel, da bo knjiga izšla v tujini, so jo v Rusiji prepovedali. Kljub temu je leta 1957 roman Doktor Živago pod okriljem Feltrinellija v Milanu izšel v italijanščini in ruščini. Roman so v angleščino prevedli leta 1958, isto leto, ko je bil Pasternak zanj nagrajen z Nobelovo nagrado za literaturo. Na razstavi tudi sporna Hobbsova knjiga Na razstavi je tudi knjiga angleškega filozofa Thomasa Hobbesa, katerega dela so sprožala silovite kritike in bila tudi cenzurirana, in sicer zaradi ateističnih in bogokletnih vsebin. Hobbes je bil primoran svoje knjige izdajati na Nizozemskem.

Koran iz 17. stoletja in prevod Umetnost ljubezni Med drugimi razstavljenimi deli so še Koran v angleškem jeziku, ki je v 17. stoletju izšel v Londonu, prevod Ovidovega dela Umetnost ljubezni ter knjiga renesančnih anatomskih študij, ki so nastale na podlagi tedaj prepovedanega seciranja človeških teles.

Razvoj miselnosti skozi stoletja Razstava, razdeljena na dva dela, kaže na razvoj miselnosti skozi stoletja, še posebej pa, da je register prepovedanih publikacij Rimsko katoliške cerkve - Index librorum prohibitorum, praktično neke vrste "Kdo je kdo v sodobni zahodni misli". Vanj so namreč vključena dela Galileja Galileija, Danteja Alighierija, Nikolaja Kopernika, Giovannija Boccaccia in Charlesa Darwina.

Knjige za postavitev sta posodila knjižna starinarnica Quaritch iz Londona in italijanska fundacija Giangiacomo Feltrinelli. V palači Vagnotti so na ogled še do 6. septembra.

Ne spreglejte