Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 8. 2012,
6.45

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 24. 8. 2012, 6.45

8 let, 4 mesece

Tracey Emin: intimnost na razstavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Britanska umetnica je znana po številnih kontroverznih delih, ki razburjajo predvsem s tem, da so izjemno osebna in eksplicitna.

Leta 1963 v Londonu rojena umetnica je znana po izjemno osebnih in odkritih delih, pogosto tudi eksplicitnih. V ospredje postavlja svoje življenje, a ohranja mero igrivosti ter samoironije. Pogosto izraža jezo in obup, a tudi romantiko in hrepenenje. Veliko publicitete ji je na primer prinesla instalacija Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995, znana tudi kot Šotor. Instalacijo namreč sestavlja šotor, ki ga krasijo imena vseh njenih ljubimcev – a ne nujno ljudi, s katerimi je imela spolne odnose. Šotor, ki je dosegel kultni status, je bil sicer uničen v požaru leta 2004, umetnica pa svojega slavnega dela ni želela poustvariti.

Dobrodošli v Moji postelji

Leta 1999 je v galeriji Tate Modern kot nominiranka za Turnerjevo nagrado razstavila delo My Bed, ki ji sicer ni prineslo nagrade, je pa vsekakor poželo veliko pozornosti. Razmetana postelja je bila namreč umazana s telesnimi izločki, na tleh okoli nje so ležali kondomi, hlačke z madeži od menstruacije in podobno. Eminova je zatrdila, da je posteljo ohranila v popolnoma takem stanju, kot je bila po njeni globoki depresiji, ki so jo povzročile ljubezenske težave, in zaradi katere je več dni preživela med rjuhami. Svoj duševni nemir je vsekakor dobro unovčila, saj je posteljo za 190 tisoč evrov kupil in razstavil Charles Saatchi. Lani je bila v londonski galeriji Hayward na razstavi z naslovom Love is What You Want na ogled ena od večjih retrospektiv umetničinih del, od instalacij, videov, odej krpank in kipov do slik, risb ter fotografij.

Njena dela visijo tudi na Downing Street 10

Med njenimi oboževalci je tudi britanski premier David Cameron, čigar rezidenco na Downing Street 10 od avgusta lani krasi njena moderna neonska umetnina, ki z velikimi črkami izpisuje sporočilo "Več strasti" in z njim razsvetljuje temen hodnik v tej stari stavbi, polni številnih dobro znanih umetniških del. Decembra so Eminovo izbrali tudi za profesorico risanja na londonski Kraljevi umetniški akademiji, umetnica pa se je ob tem zavezala, da bo svojo plačo namenila nakupu materialov, ki jih bodo študenti uporabljali med njenimi urami. Čeprav je bolj znana po instalacijah, meni, da je risanje "dobro za dušo in spomin". Tudi sama je sicer magistrirala na Kraljevi umetniški akademiji.

Ne spreglejte