Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 8. 2011,
14.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 26. 8. 2011, 14.48

7 let, 12 mesecev

Tok-tok: oddaja, ki je rušila meje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tok-tok je bila prva oddaja na nacionalni televiziji, ki je gledalce spodbujala k sodelovanju. Njeni ustvarjalci so rušili meje televizije, a vse to ob trdni podpori urednika.

"Televizija je imela takrat krizo, tako da so brisali materiale oddaj. Obstaja nekaj VHS-kaset, eno sem imel celo sam, a sem jo posodil in ni prišla nazaj," začne pogovor o obstoju arhivskih posnetkov o kultni oddaji Tok-tok njen režiser Mile Vilar. "Oddaja se je začela čisto preprosto z nekaj zavesami na scenografiji, nato pa se je razvijala naprej," pove o začetku oddaje Vilar, ki pojasni, da je bil prvi režiser Vojko Boštjančič, a ga je kmalu zamenjal: "Malce sem se vrinil notri, honorarci smo takšni." Mile Vilar je prišel k oddaji po vojski. Bil je študent na akademiji, ko je filmska produkcija nekoliko zaspala in je tam zmanjkalo dela, zato je začel svojo kariero na nacionalni televiziji.

Oddaja se je razvijala zelo hitro

Janezu Lombergerju, trenutnemu direktorju RTV Slovenija, gre zahvala, da se je oddaja razvijala tako hitro: "Pustil nam je absolutno svobodo, delali smo, kar smo želeli." Čeprav se natančnih letnic ne spomni, pa se vseeno nostalgično spominja snemalnih dni in nastajanja oddaj: "Oddaja je postala totalno alternativna in neumnosti smo delali, še predno so se pojavile na MTV. To lahko potrdi še kdo drug." Tok-tok je bila profilirana oddaja za mlade, Vilar poudari, da starejšim ni bila všeč, ker je preveč informacij, medtem ko so se mladi hranili z za njih pomembnimi: "Po tri, štiri informacije so dobivali istočasno. Spodaj so 'šibali' kravli, ki so govorili o aktualnih glasbenih dogodkih, medtem ko sta voditelja govorila čisto nekaj drugega. Delali smo vse živo. Z digitalno-vizualnim efektom smo pol oddaje obrnili za 90 stopinj, tako da je Aljoša ležal na sedežni in s tem ni bilo nič narobe, medtem ko se danes nekateri novinarji in uredniki bolj ukvarjajo z vizualizacijo, kot z vsebino. Kaj bi Prešeren na to rekel? Le čevlje ..." Bili smo napredni tudi na področju ekologije Ko so šli delat novo scenografijo so se odločili, da bo ta narejena okolju prijazno in ne iz iverke, zato so šli na odpad, kjer so našli material, ki so ga potrebovali. Tako je bila sedežna narejena iz odpadnih avtomobilskih sedežev. "Napredna je bila tudi kamera, kjer smo uporabljali 'for plane' in nismo se obremenjevali, če je bila kamera v etru. Zanimivo je bilo tudi, da smo studio prilagajali tematiki in ko smo imeli temo o alkoholu, smo imeli po vsem studiu steklenice, rekviziterji niso nikoli marali delati za našo oddajo, saj je bilo vedno ogromno pospravljanja."

Nasvidenje, Tok-tok Vprašanju, zakaj se je končalo, sledi glasna ponovitev le tega in razmislek: "Aha, vem, zakaj se je končalo. Oddajo so ukinili in 'prešaltala' je v Tok night tok, ki se je preselila v razvedrilni program, a tam nisem želel sodelovati, a se ne spomnim razlogov."

Voditelji

"Za oddajo je zaslužen karizmatični voditelj Aljoša Rebolj, ki je vsake toliko pozabil pustiti besedo sogovorniku," Vilar ne skriva navdušenja nad njegovim talentom: "Bil je razgledan, luciden, sproščen, res mu je manjkalo le to, da je včasih pozabil prepustiti glavno besedo gostu." Po Nini Ivanič je na voditeljski stol poleg Aljoše prisedla Mojca Mavec, ki je bila Vilarjeva izbira: "Mojca je dinamična, zanimiva, ampak ta dva se nista najbolje ujela, zato je potem dobila svojo rubriko."

Ninino nekoliko grenko slovo "Aljoša, Eva in jaz smo vodili počitniški program in nato je nastala ideja, da bi naredili mladinsko oddajo, ki smo jo na začetku vodili mi trije, nato pa se je izkazalo, da sva midva z Aljošo nekoliko bolj prodorna od Eve in ona je začela voditi nekatere rubrike," se spominja začetkov Nina Ivanič. Na konec pa ima nekoliko grenak spomin, saj je bila naveličana Aljoševega 'uskakovanja' v stavke: "Oddaja je bila vsak petek v živo in jaz sem se enkrat odločila, da pač neham, ker mi je šlo na živce, da je bil Aljoša pri vodenju zelo agresiven in se mi ni dalo boriti za svoj prostor. Velikokrat sem slišala očitek, da jaz njemu skačem v besedo, a bilo je ravno obratno, zato se mi ni dalo biti več v oddaji le za okras." Nina poudari, da bi se morala voditelja podpirati in pove anekdoto iz časov, ko je to še bilo tako: "Ko sva morala nekaj resno prebrati, ne spomnim se točne teme, ampak vem, da sva morala biti resna, se mi je začelo smejati, samo zato, ker sem vedela, da moram biti resna. No, Aljoša me je rešil in zadevo prebral do konca, jaz pa sem se od smeha valjala."

Hipoteza: če bi Tok-tok znova zaživel "Moškega voditelja, da je pravi voditelj, težko dobiš. Mora imeti moški del moči, ampak recimo, če bi zbiral, bi izbral enega čisto novega, mladega in 'odpuljenega', ki bi bil čim bolj podoben generaciji z idejami. Pubertetniškega Jamesa Deana tega časa," pove o izbiri voditelja, če bi zdaj postavljali oddajo, za katero Vilar meni, da bi bila tudi v tem času uspešna, čeprav je vedno manj odziva s strani gledalcev, pač bi jo prilagodili.

Ne spreglejte