SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Teden slovenske drame letos v znamenju jubileja, ne recesije

2

termometer

Teden slovenske drame bo v 40. izdaji kljub nekoliko manjšemu proračunu marca postregel z izjemnimi predstavami. Vsaj dve bosta zaradi neprimernega odra uprizorjeni v matičnih gledališčih.

Kot je na novinarski konferenci povedal direktor Prešernovega gledališča Kranj Borut Veselko, bodo letos za prireditev namenili okoli 128.000 evrov. Selektor izbral predvsem novitete Selektor festivala in umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu Marko Sosič, ki je bil v sezonah 2003/04 in 2004/05 tudi selektor Borštnikovega srečanja, si je v sedmih mesecih ogledal 37 predstav in po lastnih besedah izbiral predvsem znotraj slovenskih dramskih predlog oziroma izrazito avtorskih režijskih branj v povezavi z estetsko inovativnostjo, na koncu pa so prevladale predvsem novitete.

V spremljevalnem programu šest predstav Spremljevalni program sestavlja šest predstav: Čefurji raus (Dejmo stisnt teater, Gledališče Glej in Zavod No History), Krizantema na klavirju (Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana), Passion de Pressheren (Rozinteater), Slovenske kobile (Zavod Zofka in KUD France Prešeren), Spomenik G (Maska in Mestno gledališče ljubljansko) ter Skok iz kože (Gledališče Glej, KD Integrali in Mestno gledališče ljubljansko).

Na ogled tudi mednarodni program V mednarodni program, ki je po Veselkovih besedah ključen za vsakoletno primerjavo prek meja, pa so uvrščene predstave: Stric iz Amerike (Theater im Keller, Avstrija), Alisa, Alice (Theatre de l'Oriental-Vevey, Švica), Arija (Tristan Bates Theatre, Anglija), druga inačica Arije (Hercegnovsko pozorište, Črna Gora) in Antigona zdaj (National Heritage Theatre Company, Egipt).

Mednarodno obarvana žirija Mednarodno obarvana bo letos tudi žirija, ki bo odločala o nagradi Rudija Šelige za najboljšo predstavo na Tednu slovenske drame. Poleg Amelie Kraigher in Dušana Roglja je v njej namreč tudi hrvaški gledališki kritik in teatrolog Jasen Boko. O nagradi Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo pa bo odločala žirija v sestavi Vasja Predan, Jera Ivanc, Tea Rogelj, Vesna Slapar in Rok Vevar.

Lani sta Grumovo nagrado prejeli drami Konec Atlasa Žanine Mirčevske in 5fantkov.si Simone Semenič, Šeligovo nagrado pa predstava Osvajalec (SNG Drama Ljubljana).

V okviru festivala tudi tri delavnice Zadnjih nekaj letih v okviru festivala v Kranju z delavnicami skrbijo tudi za podmladek piscev slovenskih dram. Letos bodo pripravili tri, ključna bo posvečena psihodrami. Vodili jo bodo gledališki režiser in pedagog na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Tomi Janežič, beograjski psihiater in vodja Inštituta za psihodramo v Beogradu Vladimir Milošević ter psihodramatičarka in igralka Hedva Novich iz Izraela.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin