Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2007,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 12. 2007, 10.44

8 let

Številni kulturni dogodki na dan Prešernovega rojstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob obletnici rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna po vsej Sloveniji potekajo številne brezplačne prireditve pod skupnim imenom Ta veseli dan kulture.

Gorenjski muzej bo ob 17. uri v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi pripravil urico poezije z Nežo Maurer. V Prešernovi hiši v Kranju, kjer je najznamenitejši slovenski pesnik živel do svoje smrti, pa je Gorenjski muzej ob obletnici pripravil razstavo o Franu Saleškem Finžgarju, ki so jo odprli že v četrtek.

V Mariboru bo z velikim slovenskim pesnikom najbolj neposredno povezana prireditev v Kibli, kjer bo zvečer potekal recital Prešernove poezije, ki jo bo ob klavirski spremljavi izvedel dramski igralec in pianist Jure Ivanušič, preoblečen v sodobnega Franceta Prešerna.

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor bodo tej priložnosti med 11. in 18. uro pripravili ogled gledališča, v Sinagogi pa bodo pripravili brezplačna strokovna vodenja po nekdanji srednjeveški sinagogi. V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) so se obletnice Prešernovega rojstva spomnili že konec preteklega tedna, ko so si obiskovalci v soboto in nedeljo brezplačno ogledali vse aktualne razstave ter se na pot po galeriji odpravili z družinskim vodičem.

Na Ptuju bodo v tamkajšnjem Pokrajinskem muzeju omogočili brezplačen in voden ogled muzejskih zbirk, predstavili novi angleški vodnik po razstavah, nato pa slovesno odprli še razstavo Arheologija Spodnjega Podravja.

Tudi na Koroškem bo nekaj prireditev v okviru današnjega dneva odprtih vrat. Tako bo v Koroškem pokrajinskem muzeju v Ravnah na Koroškem potekala predstavitev zbornika Med železom in kulturo - naša dediščina, naša pot. V knjižnici Dravograd bo potekala predstavitev knjige Šmarnice Marije Vojinovič, v slovenjgraški Koroški galeriji likovnih umetnosti pa otroška glasbeno-likovna delavnica S tolkali in glasbo okoli sveta.

Odprte številne severnoprimorske kulturne ustanove

Na dan Prešernovega rojstva bodo vrata odprle tudi številne severnoprimorske kulturne ustanove. Tolminski muzej je brezplačen obisk ponudil že v nedeljo, danes pa si je v Vrsnem mogoče ogledati prenovljeno Gregorčičevo zbirko.

Vrata sta odprla tudi Goriški muzej in Mestni muzej Idrija, medtem ko v Goriški knjižnici Franceta Bevka vsakemu bralcu podarjajo po tri naslove iz fonda odpisanih knjig. Sicer pa se prav danes v Tolminu končuje projekt Primorci beremo, v okviru katerega je preko 300 bralcev v osrednjih štirih severnoprimorskih knjižnicah od sredine junija prebralo več kot 2000 knjig s seznama 36 del, večinoma sodobnih slovenskih avtorjev.

Ne spreglejte