Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
12.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 12.57

7 let, 12 mesecev

Slovenski etnografski muzej odpira finski razstavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Slovenskem etnografskem muzeju bodo gostili finski potujoči razstavi Marimekko in Trije pogledi na sever, ki ju bo ob 19. uri odprla finska veleposlanica Brigitta C. Maria Stenius-Mladenov.

Na razstavi Marimekko, podnaslovljeni Tekstilije, moda, arhitektura, ki prihaja iz helsinškega muzeja oblikovanja, si bo mogoče ogledati več kot pol stoletja dolgo zgodovino svetovno znanega finskega oblikovalskega podjetja. Razstava se osredotoča na delo nadarjenih oblikovalk, ki so ustvarile identiteto podjetja in sledile vzponu iz lokalne tekstilne tovarne v mednarodno priznano blagovno znamko. V vsej zgodovini Marimekka so o njegovi ideologiji in estetiki odločale ženske. Marimekko ali "Marijina obleka" Marimekko je bil ustanovljen leta 1951 v Helsinkih po zamisli karizmatične in vizionarske Armi Ratia. Ime podjetja, ki v dobesednem prevodu pomeni "Marijina obleka", vsebuje več interpretacij ter hkrati odraža mnogoterost asociacij in dvojnosti, ki označujejo njegovo estetiko. Ta sega od tradicionalnega do modernega, ruralnega in urbanega, naravnega in tehnološkega, so sporočili iz Slovenskega etnografskega muzeja.

Izrazito veliki tekstilni vzorci

V petdesetih letih je podjetje pomenilo oblikovalsko senzacijo, ki se je pozneje razširila po vsem svetu. Je eno prvih tekstilnih in modnih podjetij v povojnem obdobju. Izrazito veliki tekstilni vzorci in nekonvencionalno krojena konfekcija so v oblikovanje in svet mode prinesli barvitost in neformalnost.

Marimekko je neločljivo povezan s Finsko. Izdelki so že od začetka poimenovani s finskimi imeni, tekstilnim vzorcem so bili za zgled historični motivi, obleke pa so vsebovale prvine tradicionalnih finskih oblačil.

Na ogled do sredine oktobra Gostujoča fotografska razstava iz Muzejskega centra Vapriikki iz Tampera, ki bo na ogled, tako kot razstava Marimekko, do 18. oktobra, predstavlja tri različne poglede na sever: antropološki, pohodniški in romantični. V svojih pogledih se fotografije razlikujejo po obravnavi njegovih prebivalcev in narave.

Ne spreglejte