SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slikar Polke v Kunsthalle Tübingen: Izvirnik + ponaredek

4

termometer

Slikar Sigmar Polke v Kunsthalle v Tübingenu od sobote razstavlja dela iz ciklusa Izvirnik + ponaredek. V ciklusu gre za ključna dela, je na predstavitvi povedal vodja razstavišča, Martin Hellmold.

Razstavljena dela so nastala leta 1973. Glavnih 24 slik in 14 slik, ki prve komentirajo, so kölnskemu umetniku omogočile samostojne razstave v uveljavljenih institucijah nemške in mednarodne umetniške scene. Razstava bo odprta do 24. februarja.

Kaj je izvirnik in kaj ponaredek

Polke se poigrava z vprašanjem, ki si ga umetnost vedno znova zastavlja, kaj je izvirnik in kaj ponaredek, je pojasnil vodja Kunsthalle. Vprašanje je "v omami sestavnih delov slike obenem zastavljeno in postavljeno na glavo". Citatni značaj in mavrični svet podob pop arta je tako povezan s tradicionalno zgodovino umetnosti. Temelj umetniških del je zbirka zelo različnih risarskih in fotografskih predlog, povzetih predvsem iz revij. Poleg oglasov in filmskih kipov je Polke na primer uporabil tudi spisek Interpola, ki navaja podatke o najbolj iskanih ukradenih slikah starih mojstrov.

Polke sodi med svetovno najbolj iskane umetnike

Polke sodi med svetovno najbolj iskane umetnike, katerega dela na dražbah dosegajo cene v milijonskih zneskih. Museum of Modern Art v New Yorku je Polkeju kot enemu prvih Nemcev leta 1999 posvetil samostojno razstavo, na kateri so predstavili njegova zgodnja dela na papirju. V Museum Frieder Burda v Baden-Badnu je bila v začetku letošnjega leta postavljena velika retrospektiva tega umetnika z več kot 170 eksponati iz treh zasebnih zbirk.

Kapitalistični realizem Postmodernistični slikar in fotograf Sigmar Polke se je rodil leta 1941 v Spodnji Šleziji, navaja Wikipedija. Med izgonom Nemcev po II. svetovni vojni je z družino zbežal v Turingijo, leta 1953 pa iz Vzhodne Nemčije v Zahodni Berlin, nato v Düsseldorf. Leta 1963 je utemeljil slikarsko gibanje "kapitalistični realizem". Gre za proti-umetniški slog, ki se navezuje na socrealizem, tedaj edino veljavno smer v Sovjetski zvezi, obenem pa je kritika potrošniške doktrine zahodnjaškega kapitalizma.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin