SiolNET. Trendi Svet znanih
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SiTi ARTstore – prodajalna, ki mladim umetnikom odpira vrata na trg

3

termometer

V Kristalni palači bodo odprli SiTI ARTstore, prodajalno, ki odpira vrata na trg mladim perspektivnim umetnikom in oblikovalcem.

"Na neki točki sem ugotovila, da niti nimam kaj drugega narediti, kot da si sami zagotovimo platformo, ki naša dela predstavlja in trži," o izhodiščih za prodajalno, namenjeno mladim profesionalnim in ljubiteljskim perspektivnim umetnikom in oblikovalcem pojasnjuje Maša Gala. SiTi ARTstore v Kristalni palači bo odprt za avtorje do 35. leta starosti, ki si poklicno pot šele ustvarjajo in na trg šele stopajo. Pobuda za tak prostor je nastala na podlagi opazovanja situacije in izkušenj, saj so dela mladih umetnikov v (prodajalnih) galerijah, če karikiramo, ob umetninah že priznanih avtorjev velikokrat potisnjena na kavče, priznana pa na stene.

Ideja nastajajoče trgovine je, da se odprejo proti tistim na začetku poti, ki naj prihajajo s čim bolj različnih področij. Od slikarstva, grafike, risbe, ilustracije, kiparstva, fotografije, izdelovanja nakita, do mode, dodatkov za dom in še. SiTi ARTstore jim bo ponudil prostor za predstavitev, tako svojih izdelkov, v premičnem ateljeju, za katere bo to mogoče, pa tudi njihove ustvarjalne prakse v živo. Umetniška dela in oblikovalske izdelke bodo v Kristalni palači prodajali, poleg tega pa bodo navezovali stike tudi tako s podjetji, ki bi bila pripravljena vlagati v razvoj posameznih ustvarjalcev, kot tudi z zbiratelji, meceni in drugimi.

A to še ni vse, za nastajajočo prodajalno s konceptom Maša Gala pravi, da bo tudi prostor mreženja, kjer bodo potekali izmenjave idej, pretok informacij o natečajih, razpisih in razstavah, povezovanje med ustvarjalci in potencialnimi kupci, organizirali bodo odprtja razstav, okrogle mize, predstavitve posameznih avtorjev, del in tehnik, predavanja, modne revije in druge tematske dogodke, pa tudi delavnice, ki bodo namenjene laični javnosti. Prodajna galerija se bo tako z dogodki v živo, razstavami in ustvarjanji v Siti ARTstoru v okolici Kristalne palače in širše po BTC-ju ter Ljubljani in Sloveniji odpirala tudi navzven ter tako hkrati vabila v svojo notranjost. "Verjamem, da je v povezovanju in sodelovanju vse in da s tem kot avtorji nič ne izgubljamo, ravno obratno," pravi slikarka, fotografinja in performarka Maša Gala, ki bo v SiTi ARTstoru vodila umetniško-strokovni program.

Krajšo tržno analizo med potencialnimi kupci so snovalci prodajalne galerije že naredili. Gala povzema, da si ljudje večinoma želijo predmetov, primernih za osebna darila, zanimanje je tudi za večja poslovna darila, je tudi nekaj tudi tistih, ki so usmerjeni predvsem v nakup večjih umetniških del. Prevladuje pa interes za oblikovalske izdelke manjših zneskov.

Strokovno izbran nabor Pobudnik koncepta prodajne galerije, ki bo mladim ustvarjalcem odprla vrata na trg, je Žiga Vavpotič iz Zavoda Ypsilon, katerega članica je tudi Maša Gala. Vavpotič je tudi član šestčlanske komisije, ki bo izbirala med na javni razpis prijavljenimi avtorji in njihovimi deli.

Kakovost ponudbe bodo tako v prodajalni zagotovili s strokovnim izborom, ki bo avtorjem omogočil, da bodo za vsaj štiri mesece svoja dela in izdelke razstavljali in ponudili v prodajo. Razpis je odprt do 31. julija.

Do jeseni le galerija Zagon umetniške prodajalne napovedujejo za 6. septembra, ko bo ob odprtju potekal celodnevni program, sosustvarjali ga bodo slikarji, kiparji, grafitarji, performarji, plesalci in drugi. A do jeseni prostori v prvem nadstropju Kristalne palače ne bodo prazni, saj v njem že poteka galerijska dejavnost. Trenutno se s svojo serijo slik Networking predstavlja Maša Gala, sledila bo še razstava Eve Mlinar, Eve Kastelic in Ane Legčević.

Slikarka, fotografinja in performarka Umetnica in umetniška vodja trgovine za mlade avtorje Maša Gala bo v kratkem diplomirala pod naslovom Razmerje med sodobnim abstraktnim slikarstvom in fotografijo, svojo diplomsko serijo slik bo predstavila v Galeriji Inštituta Jožefa Stefana. Slikarstvo je študirala na ljubljanski likovni akademiji, fotografijo pa na Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje v Pragi.

Umetnica je tudi del performativne skupine 3kolektiv, kjer sodeluje z Evo Kastelic in Katjo Felle.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin