SiolNET. Trendi Svet znanih
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sen šansonske noči s Katjo Šulc

3

termometer

Katja Šulc je na večeru šansona v paviljonu na Kongresnem trgu pričarala prav sanjaško popotovanje po slovenskem in tujem šansonu - kratko, a sladko.

Zmagovalka Festivala slovenskega šansona 2011

Peti glasbeni večer v paviljonu na Kongresnem trgu je prvega avgusta v šanson odela Katja Šulc, zmagovalka Festivala slovenskega šansona 2011. Pevka in voditeljica se je slovenski javnosti kot šansonjerka predstavila leta 2008 z albumom Mila, uglasbeno poezijo prve dame slovenske ljubezenske lirike Mile Kačič. Zvesta eksperimentiranju z besedo v glasbi je v novejšem sodelovanju z DJ Pierom (RDYO DJs) navdušila z urbanimi sodobnimi glasbenimi ritmi, ujetimi tudi v videospota za singla I love you you scream in There will be boys.

V sen prvoavgustovske noči, posvečen izključno šansonu, je Šulčeva zazibala z Nežnostmi Elze Budau, ki jim je glasbeno suknjo spletel Ati Soss. Nadaljevala je v zmagovalnem slogu – s šansonom Na poti domov, ki se je z besedilom, glasbo in aranžmajem Nina de Glerie lani ovenčal z nazivom najboljši slovenski šanson. Poslušalci so lahko občuteno uživali tudi ob Katjini prvi šansonski ljubezni – glasbeno preoblečeni ljubezenski poeziji Mile Kačič, ki je tokrat oživela ob pretanjenih stihih, stkanih v Mojo dlan in Spoznanje.

Šansoni v petih jezikih na žametni glasbeni preprogi

Mlado šansonjerko, ki je vidno uživala na koncertnem prizorišču na Kongresnem trgu, je na sredinem večeru šansonov spremljala trojica prekaljenih glasbenikov. Igor Matković (trobenta), Robert Jukič (kontrabas) in Blaž Jurjevčič (klavir) so uglasbeni poeziji z glasbeno spremljavo ustvarili žametno preprogo, po kateri je tako slovenske kot tuje šansone popeljala Šulčeva – in to kar v petih jezikih: slovenskem, angleškem, francoskem, španskem in italijanskem.

Drugi polčas večera šansonov je namreč minil v družbi ikon francoskega šansona, kot so Jacques Brel, Charles Aznavour in Serge Gainsbourg, ob bok katerih so stopila še druga velika imena svetovnega šansona. Un año de amor Nina Ferrerja v glasbeno-filmskem žaru Pedra Almodóvarja je bil več kot imeniten uvod v mehiško strast Agustina Lare, ki se je s čutno pesmijo Piensa en Mi zazdel pisan na kožo fatalni Šulčevi. Le še italijanski šanson Il cielo in una stanza Gina Paolija se je ujel v poletni sen glasbenih večerov na Kongresnem trgu in kratkega, a sladkega šansonskega doživetja je bilo konec.

A ne za dolgo, saj se sen šansonske noči nadaljuje danes – v Mestnem muzeju Ljubljana na večeru francoskega šansona z Nuško Drašček.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin